Política 05/04/2015

La Generalitat envia un informe a les ambaixades en què assenyala el 27-S com "l'únic camí"

L'objectiu és denunciar "la democràcia de baixa qualitat" que exerceix el govern espanyol per "silenciar i impedir el vot dels catalans"

Sara González
2 min
Artur Mas

BarcelonaLa Generalitat ha enviat un informe a les ambaixades i a representants de governs estrangers per explicar-los quin és l'estat del procés sobiranista i assenyalar el 27-S com l'únic camí que s'ha de seguir. El document, elaborat pel Consell Assessor per a la Transició Nacional, fa un repàs a totes les negatives de l'estat espanyol perquè Catalunya pugui celebrar una consulta, posa de manifest la "guerra bruta" que ha orquestrat per frenar l'auge sobiranista i apunta, a més, les eleccions del 27-S com "l'únic instrument legal i democràtic" perquè els catalans puguin decidir el seu futur.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'objectiu de l'informe, que porta per títol 'El procés per fer la consulta sobre el futur polític de Catalunya: un balanç' i l'enviament del qual es farà primordialment als països de la Unió Europea, té per objectiu donar a conèixer "la democràcia de baixa qualitat" que, segons el Govern, exerceix el govern espanyol, que "pretén silenciar i impedir el vot dels catalans".

El document es centra en el període que va des de les eleccions del 25 de novembre del 2012 fins al procés participatiu del 9 de novembre i recorda els processos penals que s'han obert contra el president de la Generalitat, Artur Mas, i les conselleres Joana Ortega i Irene Rigau. La Generalitat reivindica que el procés s'ha dut a terme de forma "pacífica i democràtica" tot intentant buscar "el diàleg i l'acord polític amb l'estat espanyol" i, a més, "amb la voluntat manifesta de seguir totes les vies legals existents".

Amb tot, recorda l'informe, l'estat espanyol "ha negat de manera explícita la possibilitat de negociació; no ha donat cap oportunitat per parlar-ne; s’ha tancat a considerar cap de les vies que jurídicament haurien permès fer una consulta acordada".

L'informe no s'estalvia els antecedents: des de les referències a l'abolició del Parlament l'any 1714 fins a la sentència del Tribunal Constitucional contra l'Estatut i, en conseqüència, la primera de les grans manifestacions que s'han celebrat a Catalunya per reivindicar més autogovern i el dret a decidir. La cadena humana de l'Onze de Setembre del 2013 i la V de l'any passat també són recordades en el balanç del Govern.

Unes manifestacions que, recorda el CATN, han estat "menystingudes" pel govern espanyol. Un rebuig per part del govern de Rajoy que es va fer extensible quan sis partits que representen el 64% d'escons del Parlament de Catalunya van acordar una pregunta i una data per celebrar un referèndum i van aprovar una llei de consultes.

És per tot això que l'informe, després de recordar tots els passos que ha fet la Generalitat per intentar fer una consulta acordada amb Espanya, subratlla que les eleccions del 27 de setembre, que Artur Mas reivindica que han de tenir caràcter plebiscitari, són ara ja "l'únic instrument legal i democràtic" per poder conèixer l'opinió dels catalans sobre el futur del país. El balanç enviat a les ambaixades recorda que "tots els intents d'assolir una solució negociada" han estat "bloquejats" des de Madrid.

stats