Política 31/05/2016

Gest unitari del sobiranisme per la llei de protecció social

Es crearà un ens “autonòmic” pensant en la ruptura

Sara González
2 min
Els diputats de Junts pel Sí i la CUP van presentar ahir conjuntament al Parlament la proposta per crear l’Agència Catalana de Protecció Social.

BarcelonaJust en el moment en què el pacte d’estabilitat entre Junts pel Sí i la CUP trontolla perillosament pel desacord amb els pressupostos, les dues parts van obrir ahir un parèntesi en el conflicte per exhibir unitat, si més no, a l’hora d’impulsar els fonaments d’una de les tres ponències de lleis de desconnexió. Els dos grups parlamentaris van presentar conjuntament el projecte de creació de l’Agència Catalana de Protecció Social, l’embrió del model de seguretat social d’un futur estat català. La iniciativa deriva de la declaració del 9-N impugnada pel Tribunal Constitucional (TC), que ja va avisar que no es podien desplegar mesures derivades de la moció suspesa, però els seus impulsors defensen que els passos que s’han fet estan dins de la legalitat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els independentistes van reconèixer que aquest serà un organisme de naturalesa “autonòmica” però amb personalitat jurídica pròpia i “imprescindible”, segons va explicar la diputada de la CUP Mireia Vehí, per a la ruptura amb Espanya. A més, van insistir que en cap cas s’està desobeint el marc legal i polític establert. De fet, van argumentar que simplement ha de servir per crear una nova estructura que agrupi i s’encarregui de gestionar les competències que la Generalitat ja té en l’àmbit de la protecció social, i serà també l’ens que haurà d’assumir les noves atribucions que s’adquireixin durant el procés de construcció d’un nou estat. Estarà adscrita al departament competent en matèria de protecció social, ara el d’Afers Socials; sotmesa al control parlamentari, i el Govern nomenarà els seus responsables i membres. L’agència es farà càrrec de moltes de les funcions de la direcció general de protecció social i de l’Institut Català d’Assistència i Serveis Socials i gestionarà, entre d’altres, la renda mínima d’inserció.

Tramitada per via d’urgència

Aquests organismes no seran suprimits, però els diputats van subratllar que l’agència no suposarà un increment del personal ni dels càrrecs de la Generalitat perquè es redistribuiran els recursos humans que ja es dediquen a aquest àmbit. “És un ens necessari per gestionar la seguretat social com es fa en un estat qualsevol”, va subratllat el diputat de Junts pel Sí Chakir el Homrani. Vehí va puntualitzar, però, que un cop s’aprovi la creació de l’agència abans del juliol -s’ha tramitat per la via d’urgència-, caldrà “valentia” a l’hora d’afrontar la creació de la llei integral de seguretat social perquè sigui “universal” i tingui en compte “els drets de les persones més desfavorides”. La previsió de Junts pel Sí i la CUP és que la llei vegi la llum abans de finals d’any.

Els independentistes van defensar ahir que no hi ha cap motiu pel qual el Tribunal Constitucional acabi suspenent l’Agència de Protecció Social, tot i que el tribunal ja va actuar en contra d’una proposta similar del Govern presentada a la llei d’acompanyament dels comptes. Si això passa, la CUP té ja la recepta: desobediència.

stats