Política 01/10/2017

El Govern insta Europa a sancionar l'estat espanyol: "Posa en risc la imatge de la UE"

Turull demana la dimissió de Millo per ser responsable de "repressió i violència d'estat"

Gerard Pruna
3 min
El conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Jordi Turull

BarcelonaEl Govern activa la via internacional. Amb la primera part de la jornada del referèndum transcorreguda i les imatges de càrregues policials amuntegant-se sobre la taula, el conseller de la Presidència, Jordi Turull, i el conseller d'Exteriors, Raül Romeva, han comparegut per instar Europa a adoptar mesures i estudiar possibles sancions contra l'estat espanyol per la seva actuació avui a Catalunya: "Està posant en risc la imatge de la UE com a garant de la democràcia i respecte als drets humans", ha afirmat Romeva.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per això, el conseller d'Exteriors ha anunciat que la Generalitat iniciarà els tràmits oportuns per activar els mecanismes de "prevenció i sanció" previstos a l'article 7 del tractat europeu. Romeva també ha avançat que el Govern demanarà al Parlament Europeu i la Comissió Europea que insti el Consell de la UE a adoptar els mecanismes de control i sanció contra l'Estat que es considerin pertinents.

Romeva ha subratllat que Europa no pot mirar cap a una altra banda davant de "l'evidència clara i manifesta de constant vulneració de drets fonamentals en un estat de la UE contra ciutadans de la UE". "Aquest no és un afer que es pugui relacionar amb una opció política relacionada amb la independència, sinó que està relacionat amb la vulneració de drets fonamentals per part de l'Estat", ha apuntat.

A la tarda, el Govern ha continuat amb les crítiques al dispositiu de l'Estat. "El que està fent la policia és una autèntica salvatjada", ha afirmat Turull, que ha subratllat que per retirar el material "no fa falta" tot el desplegament de força i càrregues que està duent a terme la policia. "És un autèntic escàndol internacional", ha continuat Turull, que ha dit que l'actuació de l'Estat el converteix en la vergonya d'Europa". "S'ha posat en una imatge molt compromesa davant del món i haurà de respondre davant dels tribunals internacionals", ha advertit.

Denunciar als Mossos les agressions de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional

Turull ha carregat a més contra l'Estat, al qual ha responsabilitzat de tots els episodis de violència que s'han viscut arran de les càrregues policials. "Responsabilitzem Mariano Rajoy i Juan Ignacio Zoido dels gravíssims fets que estan passant en alguns llocs de Catalunya. Tots els danys materials i personals són responsabilitat exclusivament de Zoido", ha afirmat.

El portaveu del Govern ha lamentat que l'actuació de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional "no respon a criteris policials o diligències de proporcionalitat" sinó només a l''A por ellos' i a un "intent de fer mal". En la mateixa roda de premsa, Turull ha explicat que la xifra de ferits a les 14.00 era de 337. De fet, el Govern ha animat tots els ferits a anar a un centre mèdic i posar denúncia davant dels Mossos avui mateix.

Turull també ha volgut respondre a la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, que minuts abans havia dit que l'actuació policial no era desproporcionada i que a Catalunya no s'estava fent cap referèndum. "Només cal tenir ulls a la cara per veure l'actuació. Si creu que és proporcional, no sé quines imatges ha vist. Potser és la primera víctima de l'apagada informativa a l'Estat", ha criticat.

Exigeix la dimissió de Millo

Abans, en una altra breu compareixença des del centre internacional de premsa habilitat per Mediapro, el conseller de la Presidència, Jordi Turull, havia demanat la dimissió del delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, en tant que "responsable directe d'una repressió i violència d'estat que recorda el franquisme".

Turull ha acusat el delegat del govern espanyol d'utilitzar un "vocabulari de maltractador" quan ha lamentat que la persistència a voler celebrar el referèndum ha obligat l'Estat a fer "coses que no volia fer".

Segons Turull, les imatges d'aquest diumenge estan fent que tot el món hagi vist "de quina manera s'està produint aquesta violència". Per això, ha fet una crida a la comunitat internacional a prendre'n nota i mirar amb atenció el que està passant. El portaveu del Govern ha criticat, a més, que amb la seva actuació la Policia Nacional i la Guàrdia Civil estiguin incomplint, segons ha dit, acords presos a la Junta de Seguretat de Catalunya, celebrada dijous.

El conseller ha explicat que allà es va consensuar que aquests dos cossos policials de l'Estat només actuarien en cas que els Mossos els ho sol·licitessin, i això no ha passat. Aquell dia, però, el número dos del ministeri de l'Interior, José Antonio Nieto, va negar qualsevol capacitat a la Junta de Seguretat per arribar a acords sobre el dispositiu.

stats