Política 22/11/2016

El Govern minimitza l'oferta de diàleg de l'Estat mentre mantingui l'ofensiva judicial: "És una contradicció"

Munté critica que menys de 24 hores després de la crida al diàleg s'avali jutjar Homs, es posi data a la declaració de Forcadell i es mantingui la sanció al jutge Vidal

Gerard Pruna
2 min
El consell executiu reunit aquest dimarts al Palau de la Generalitat

Barcelona"És manté l'ofensiva judicial malgrat les continues apel·lacions al diàleg". Aquest ha sigut el diagnòstic amb què la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, ha volgut rebatre la tesi que el govern espanyol vol canviar d'actitud respecte a Catalunya. Segons Munté, és una "evident contradicció" que s'apel·li al diàleg mentre es judicialitza el procés sobiranista.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Enrere queden, segons el Govern, les crides al diàleg fetes ahir des de Barcelona per la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, i el nou delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo. La "vergonyosa" votació d'aquesta tarda al Congrés del suplicatori a Francesc Homs, la comunicació de la data en què haurà de declarar la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i la confirmació de la sanció al jutge Santi Vidal han evidenciat, segons Munté, que el canvi de tarannà no implica un fre a la via judicial.

"És un dia molt tossut per parlar de diàleg", ha apuntat la consellera. "Les invitacions al diàleg estan molt bé però cauen en un sac foradat quan les contraposem amb les accions", ha opinat Munté, que ha lamentat que, per part de l'executiu espanyol, fins ara només se senten paraules que no es tradueixen en fets. "El govern de l'Estat té l'oportunitat de demostrar si va de debò o és només una operació de maquillatge", ha afegit.

En la mateixa línia, la portaveu ha instat Millo a "passar de les paraules als fets" i que, a més de mostrar-se disposat a reunir-se amb ajuntaments independentistes, "acabi amb la persecució als càrrecs electes i els ajuntaments catalans".

Disposats a parlar "de tot"

Com divendres va fer el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, Munté ha defensat que qualsevol diàleg entre el govern espanyol i la Generalitat ha de ser "bilateral", i ha assegurat que l'executiu català està disposat a parlar de tot, no només del referèndum. En aquest sentit ha remarcat els 46 punts que va dur Puigdemont a l'última reunió amb Mariano Rajoy, que tenien a veure amb "actuacions molt concretes" i sobre els quals no hi ha cap "avenç".

Pendents de la data per a les trobades entre Puigdemont i Rajoy i el vicepresident Oriol Junqueras amb la seva homòloga, Soraya Sáenz de Santamaría, Munté ha assegurat que el Govern vol parlar de tot: "Sobre referèndum, però també sobre les necessitats de la ciutadania", ha apuntat.

Marca distàncies amb Euskadi

S'obre l'acord a Euskadi entre PNB i PSE que reivindica un nou Estatut basc i una reforma de la Constitució, Munté ha mostrat el seu respecte per la decisió i ha desitjat sort a l'executiu que lidera Iñigo Urkullu. Tanmateix, ha marcat distàncies entre Catalunya i el País Basc subratllant que són realitats diferents.

stats