ESTRUCTURES D’ESTAT
Política 02/04/2016

El Govern triplicarà les oficines de la Hisenda catalana

Economia firma un conveni amb les quatre diputacions per compartir informació

Núria Orriols / Oriol March
3 min
Junqueras es va reunir ahir amb els presidents de les diputacions catalanes.

BarcelonaFa dos anys la Generalitat i les quatre diputacions catalanes van solemnitzar el naixement de Tributs de Catalunya: una xarxa d’oficines d’atenció al contribuent, una finestreta única, desplegada per tot Catalunya. Va ser presentada com a “embrió” de la Hisenda catalana, que incloïa 53 oficines al territori. Ahir es va ampliar el vincle d’aquesta col·laboració. En una reunió del vicepresident, Oriol Junqueras, amb tres dels quatre presidents de les diputacions -Josep Poblet, de Tarragona, no va poder assistir a la trobada i es reunirà amb el líder d’ERC el dia 21- van rubricar un conveni que ampliarà la xarxa de l’Agència Tributària catalana de 53 a 147 oficines a partir del 2 de maig. Una fita que Junqueras ja havia anunciat a l’inici de la legislatura en la seva compareixença al Parlament.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En paraules de Junqueras, es tracta d’un “pas més cap a l’eficiència” i la “proximitat”, ja que els ciutadans podran fer totes les gestions tributàries en 89 oficines noves distribuïdes per tot el territori (ja siguin instal·lacions de les diputacions o de la Generalitat). Mercè Conesa, presidenta de la Diputació de Barcelona, va parlar d’una “finestreta única” que facilitarà la provisió de serveis a la ciutadania. Aquesta no és l’única novetat que va anunciar ahir el departament pilotat per ERC, que a partir de dilluns s’ubicarà a la Zona Franca (ara la conselleria se situa a la rambla de Catalunya de Barcelona). Des d’ara mateix també s’ampliarà el ventall d’informació tributària sobre els contribuents que intercanvien les cinc institucions que formen part de la xarxa Tributs de Catalunya. ¿Amb quin objectiu? El vicepresident va fixar com a prioritats disminuir el frau fiscal i lluitar contra la morositat, però a ningú se li escapa que aquest acord ajudarà el Govern a obtenir informació tributària dels contribuents, una de les dificultats que tindria a l’hora de bastir la Hisenda d’un eventual estat propi.

La col·laboració entre la Generalitat i les diputacions en matèria tributària s’ha anat intensificant des del 2012, quan es va firmar el primer conveni entre aquestes institucions. L’any passat les oficines tributàries van començar a fer tasques de recaptació executiva: recollien els ingressos que no han estat satisfets a l’administració de manera voluntària. Ahir Junqueras va situar el nou avenç en el desplegament de les competències de l’Estatut i en el marc dels reptes que el departament s’ha marcat: triplicar el personal de la Hisenda pròpia i exercir totes les competències de recaptació executiva, que fins ara duia a terme l’Estat per 10 milions d’euros. Economia també se’n vol estalviar 25 més cobrant directament els impostos propis de la Generalitat, cosa que ara va a càrrec dels registradors de la propietat.

Puigdemont respon a Montoro

El fet que el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, tornés a assenyalar Catalunya com un dels principals responsables de la desviació estatal va enervar ahir el president, Carles Puigdemont, que el va desafiar a deixar que Catalunya recapti tots els seus impostos. “Així se li acabaran els problemes”, va apuntar Puigdemont. El president de la Generalitat va protestar pel grau d’intervenció de l’Estat a les finances catalanes i va prometre que el Govern no es “desviarà” de l’objectiu de fer uns comptes socials. Així, va acusar, molest, el govern espanyol de “xuclar els impostos dels catalans” i de “centrifugar la despesa” mentre juga amb la poca disposició del fons de liquiditat autonòmic. Junqueras, preguntat per les acusacions del ministre Montoro a la sortida de la reunió amb les diputacions catalanes, es va negar a parlar del seu homòleg espanyol, tot i que fa poc hi va mantenir una trobada per qüestions de tresoreria.

stats