Política 17/09/2016

El PDC demana una comissió d'investigació al Congrés sobre l'operació Catalunya

Homs carrega contra "el GAL polític que ha muntat el PP" i promou també la derogació de l'última reforma del Tribunal Constitucional

Gerard Pruna
2 min
El portaveu del PDC al Congrés, Francesc Homs, i la cúpula del PDC en roda de premsa

BarcelonaA 48 hores de declarar a Madrid davant del Tribunal Suprem per la causa del 9-N, el líder del Partit Demòcrata Català (PDC) al Congrés, Francesc Homs, segueix recollint mostres de suport. Aquest dissabte, la del seu propi partit, que ha presentat les iniciatives que impulsarà a la cambra baixa per donar resposta a la judicialització de la política per part de l'Estat: la primera, promoure la derogació de l'última reforma del Tribunal Constitucional (TC) feta pel PP.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una roda de premsa acompanyat per la plana major de la formació, Homs ha fet una crida a aprofitar el fet que el PP ja no té majoria a la cambra per derogar la reforma. "Seria inexcusable que no es materialitzés", ha apuntat. El dirigent del PDC ha criticat també la forma "fatxenda" amb què els populars van presentar la reforma, amb el líder del PP al Parlament, Xavier García Albiol, fent l'anunci i avisant que "s'ha acabat la broma".

"Ni s'ha acabat la broma ni punyetes", ha respost avui Homs, que ha avançat també que en la junta de portaveus de dimarts demanaran que es creï una comissió d'investigació al Congrés sobre l'operació Catalunya, la guerra bruta de l'Estat contra el sobiranisme, a la qual Homs ha definit com "un GAL polític orquestrat pel PP" i que "té una creueta ics que tots sabem que és Mariano Rajoy".

La coordinadora nacional del PDC, Marta Pascal, ha criticat també que el PP hagi optat per la via judicial per respondre al procés sobiranista, i ha lamentat que l'estat espanyol aparegui en les últimes posicions dels indicadors europeus d'independència judicial. "Ens sembla inacceptable el que fa el PP, les urnes no poden ser mai un problema", ha afirmat Pascal, que ha assegurat que el seu partit posarà "tota la carn a la graella" i, si cal, recorrerà a les instàncies internacionals.

Prepara la seva declaració

El portaveu del PDC al Congrés també ha apuntat algunes de les que seran les línies mestres de la seva declaració dilluns davant del Suprem. "Tinc moltes ganes de declarar", ha assegurat Homs, que ha carregat contra el munt "d'anomalies, irregularitats i inadequació al dret que hi ha en tot el procés judicial", començant per la citació que va rebre.

També ha criticat que es tracti d'un "judici arbitrari, polític i partidista", una queixa que reiterarà en la declaració. A més, ha apuntat que "el franquisme també s'emparava en la llei i també feia judicis que ells deien legals".

Homs, que demà participarà en un acte de suport al 9-N a Arenys de Munt amb l'expresident Artur Mas, es va reunir dijous al Palau de la Generalitat amb el president, Carles Puigdemont, i el vicepresident, Oriol Junqueras, que també li van traslladar el seu suport, i va rebre divendres –juntament amb la resta d'investigats– l'escalf de les entitats sobiranistes.

stats