Política 19/01/2015

ERC s'alinea amb el Govern per fer uns pressupostos "més justos i menys autonòmics"

Els republicans retiren l'esmena a la totalitat en el debat del pressupost del departament de Presidència després del pacte Mas-Junqueras. El conseller Francesc Homs prioritza el reforç de l'acció exterior en la defensa dels comptes

Joan Serra
4 min
Homs conversa amb el seu equip abans de defensar el pressupost de Presidència / ACN / P. MATEOS

BarcelonaEl conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha presentat aquest dilluns el pressupost del seu departament a la comissió d'Afers Institucionals del Parlament. En la primera sessió de debat dels comptes un cop segellat el pacte Mas-Junqueras que permetrà convocar eleccions el 27 de setembre, CiU i ERC han exhibit sintonia, que il·lustra la nova etapa de treball conjunt que, en primer lloc, passa per aprovar els comptes. De fet, els republicans ja havien anunciat la retirada de les seves esmenes a la totalitat i s'han centrat en les esmenes parcials presentades a les diferents seccions pressupostàries, amb l'objectiu de culminar estructures d'estat com la Hisenda pròpia. ERC també ha anunciat el seu vot en contra a les esmenes a la totalitat que ha presentat l'oposició, fet que permetrà validar els comptes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Estem debatent uns pressupostos autonòmics", ha lamentat el diputat Pere Aragonès. Tanmateix, ERC ha afirmat que treballarà per resoldre les limitacions autonòmiques dels comptes del 2015. "Davant uns pressupostos dependents, necessitem la independència", ha dit Aragonès, que ha destacat que els republicans s'esforçaran a utilitzar "el marge que hi ha per incrementar els recursos per combatre les desigualtats" i a "construir estructures d'estat". "Tenim el compromís per fer pressupostos més justos, menys autonòmics i més de transició nacional", ha afegit el diputat d'ERC, que ha instat Homs a debatre les esmenes parcials dels republicans.

Delegacions a Roma i Viena

Homs ha detallat les prioritats en matèria d'acció exterior. En aquest sentit, ha subratllat el desplegament de la llei de l'acció exterior i relacions amb la Unió Europea, així com el pla director de la Cooperació al Desenvolupament 2015-19. També ha posat èmfasi en el reforç de les estructures d'acció exterior, ja que en les "properes setmanes" s'obriran delegacions a Roma i Viena, i el Govern ja ha nomenat Amadeu Altafaj representant permanent davant de la UE, tal com va avançar l'ARA. Aquestes decisions han de permetre fomentar la projecció exterior de Catalunya i les relacions amb altres governs i organismes internacionals per defensar els interessos de Catalunya, amb especial atenció al procés de transició nacional.

El pressupost del departament de Presidència destina 225 milions d'euros a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) i 190 milions a l'activitat pròpia de la conselleria –en l'exercici del 2014 eren 179,5 milions–. "Hi ha una estabilització del pressupost del departament, amb una variació lleugerament a l'alça", ha apuntat Homs. "Els pressupostos del 2014 i el 2015 són cosins germans", ha afegit el conseller.

El conseller de la Presidència també ha destacat el lideratge dels mitjans públics, en concret, de TV3, malgrat la reducció pressupostària dels darrers anys –dels 330 milions del 2010 als 225 milions d'aquest 2015, la mateixa quantitat que els tres últims pressupostos–. "Amb menys recursos es pot ser més líder que quan hi havia menys recursos", ha raonat Homs. Els recursos dedicats a les polítiques de l'esport s'incrementen un 3% (dels 51 als 53 milions d'euros) mentre que en acció exterior, l'augment és de més d'un 12%, dels 15,3 milions als 17,2.

Crítiques de l'oposició i acceptació de les esmenes d'ERC

Els grups de l'oposició que han presentat esmenes a la totalitat a les seccions pressupostàries han carregat contra la proposta dels comptes públics. Ho ha fet el PSC i també el PP, en el cas dels populars, especialment crítics amb el desplegament de delegacions de la Generalitat a l'exterior i amb la gestió dels mitjans públics. El PP ha qualificat "d'ambaixadetes" les noves seus que el Govern obrirà a Roma i Viena. ICV-EUiA ha lamentat l'estat de les polítiques de cooperació: "El malalt terminal d'aquests pressupostos és la cooperació, i res ha canviat". Ciutadans ha defensat la seva esmena a la totalitat amb l'argument que els del 2015 són uns "pressupostos falsos amb un munt de partides fiades a ingressos fantasmes". Al seu torn, la CUP ha lamentat l'estratègia en matèria de política exterior. "És política vella i diplomàcia del segle XIX", ha exposat el diputat Quim Arrufat, en referència a l'obertura de noves delegacions a Europa, que ha reivindicat al conseller de la Presidència una altra manera de fer política exterior.

En el seu torn de respostes, Homs ha celebrat i agraït el gest d'ERC amb la retirada de la seva esmena a la totalitat als comptes i ha anunciat que el Govern acceptarà la part rellevant de les esmenes parcials d'ERC al pressupost del seu departament, que inclouen, entre altres, una nova convocatòria per a projectes de cooperació al desenvolupament. "Estic molt convençut d'aquests pressupostos", ha afegit el conseller de la Presidència.

Una conselleria d'Exteriors?

Coincidint amb el debat de pressupostos, en els últims dies Mas ha obert la porta a crear una conselleria d’Exteriors per reforçar el flanc internacional de la Generalitat. Aquesta àrea forma part del departament de la Presidència, que lidera el conseller Francesc Homs, i està comandada per Roger Albinyana. En un principi, aquesta conselleria d’Exteriors ja formava part dels plans de Mas per a la seva segona legislatura, però finalment es va acabar descartant. El president va admetre dijous a TV3 que el Govern que arribarà al 27-S serà “pràcticament” el mateix que el d’ara, i obre així la porta a crear algun departament o a rellevar els consellers més desgastats.

stats