PRESSUPOSTOS DEL 2015
Política 14/01/2015

ERC insta el Govern a edificar vuit estructures d'estat en les esmenes a la llei d'acompanyament dels pressupostos

Els republicans defensen que el Govern enviï al Parlament en sis mesos projectes de llei sobre la Hisenda pròpia, la Seguretat Social, el control de duanes o la sindicatura electoral

Roger Tugas
3 min
El secretari general adjunt d'ERC, Lluís Salvadó, al Parlament / ACN

BarcelonaEl debat dels pressupostos està estretament vinculat al desenllaç de les negociacions sobre el procés sobiranista. El projecte dels comptes del 2015 elaborat pel Govern començarà el debat en comissions la setmana vinent, i ERC ja va avançar que sense un acord per avançar eleccions votarà les esmenes a la totalitat de cada departament. I, en cas que es produeixi una entesa que per ara sembla difícil, els republicans han avisat que per terminis és incompatible aprovar els pressupostos el 4 i 5 de febrer, com està previst, i celebrar eleccions abans de Setmana Santa. L'encaix, per tant, sembla complicat: o pressupostos o eleccions. Tot i això, els republicans i la resta de grups han fet la seva feina i han registrat esmenes parcials als comptes i a la llei d'acompanyament per si CiU obté el suport d'algun altre grup que li permeti mantenir-ne la tramitació o per si assoleix un acord amb ERC que els faci compatibles amb el procés.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En aquest sentit, els republicans han registrat 73 esmenes a la llei d'acompanyament –a les quals l'ARA hi ha tingut accés–, les més rellevants de les quals estan encarades a garantir l'avenç en les estructures d'estat necessàries per sustentar una Catalunya sobirana. Una de les principals crítiques d'ERC al projecte del Govern, precisament, era la manca de referències a l'impuls de la transició nacional, un aspecte que ara no vol renunciar a esmenar.

En concret, les vuit lleis o reformes en aquest àmbit que reclamen les esmenes parcials que ha registrat ERC –el termini per entrar-les acabava ahir– són les següents:

- Hisenda pròpia: El Govern ha d'enviar en tres mesos un projecte al Parlament per regular la gestió, liquidació, inspecció i recaptació dels tributs suportats a Catalunya.

- Divisió d'actius: El Govern ha d'enviar al Parlament en tres mesos una reforma de la llei de patrimoni de la Generalitat per preveure els mecanismes d'inventari, divisió i reassignació dels actius i passius de les administracions públiques amb presència a Catalunya en cas d'independència, d'acord amb els estàndards internacionals de la Convenció de Viena.

- Infraestructures crítiques: El Govern ha d'enviar al Parlament un projecte de llei de protecció de les infraestructures crítiques de Catalunya en un termini de sis mesos que catalogui les infraestructures que presten serveis essencials a la societat i en garanteixi el funcionament.

- Seguretat Social: El Govern ha d'enviar al Parlament un projecte de llei de creació de l'Agència Catalana de la Seguretat Social en sis mesos, un ens que gestionaria les prestacions de protecció social pròpies o transferides i que esdevindria l'esquelet de la futura Seguretat Social catalana.

- Sindicatura Electoral: El Govern ha d'enviar en tres mesos al Parlament un projecte de llei de la Sindicatura Electoral de Catalunya per crear l'administració electoral pròpia de Catalunya.

- Autoritat Catalana de la Competència: El Govern ha d'enviar en sis mesos al Parlament un projecte de llei per preveure que l'Autoritat Catalana de la Competència assumeixi les funcions reguladores pel que fa a la garantia de l'accés a xarxes en l'energia, les telecomunicacions i el transport ferroviari.

- Control de duanes: El Govern ha d'enviar al Parlament en tres mesos un projecte per tal que l'Agència Tributària de Catalunya prevegi l'assumpció de funcions de control de duanes.

- Seguretat nuclear: El Govern ha d'enviar en sis mesos al Parlament un projecte de llei de seguretat nuclear que fixi la normativa bàsica de seguretat que hauran de complir les instal·lacions nuclears que vulguin operar en territori català i determini la creació d'un ens supervisor de la seguretat nuclear.

Segons explica a l'ARA el secretari general adjunt d'ERC, Lluís Salvadó, aquestes esmenes pretenen forçar el compliment d'alguns punts pendents de l'acord d'estabilitat, però també preveure algunes de les mesures previstes als informes del Consell Assessor per a la Transició Nacional. Si finalment s'aproven aquestes mesures, en mig any ja s'estaria tramitant al Parlament la creació algunes de les estructures d'estat més importants per aspirar a culminar el procés cap a la independència amb èxit.

En total, els diversos grups del Parlament han registrat 464 esmenes a la llei d'acompanyament dels pressupostos. I, per sobre de les 73 d'ERC, qui més n'ha registrat és el PSC, amb 167. Seguidament se situa ICV-EUiA amb 82, i per sota dels republicans hi ha el PP, amb 59; C's, amb 55, i fins i tot CiU, que pretén esmenar el projecte del seu Govern amb 28 canvis.

stats