Política 24/11/2014

ICV veu la conferència de Mas com un acte de campanya i avisa que el procés "és de tots"

El secretari general del partit, Josep Vendrell, defensa que qualsevol full de ruta ha de sortir d'un acord global entre els partits favorables a la consulta

Efe
2 min

BarcelonaEl secretari general d'ICV, Josep Vendrell, ha afirmat avui que la conferència que pronunciarà demà el president català, Artur Mas, per definir el full de ruta després del 9N s'assembla a un acte electoral, i ha advertit que el dret a decidir és "patrimoni" de tots i no només de CDC.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El president de la Generalitat concretarà demà en la conferència 'Després del 9N: temps de decidir, temps de sumar' el seu full de ruta després del procés participatiu del 9 de novembre, encara que està per veure si revelarà o no la data d'un possible avançament electoral.

En roda de premsa després de la reunió de direcció d'ICV, Vendrell creu que la conferència de Mas de demà és "més un acte com a candidat electoral" o de partit i no institucional i, en aquest sentit, ha avisat que el dret a decidir dels catalans i el "procés nacional" no és patrimoni del president o de CDC, sinó del conjunt de forces polítiques que han treballat "des de la unitat" perquè els catalans es pronunciïn sobre el seu futur.

El dret a decidir dels catalans, ha insistit Vendrell, és "plural" i "transversal", de manera que "qualsevol full de ruta" en el procés ha de sorgir d'un acord global entre els partits proconsulta, i no amb missatges polítics amb "projecció electoral" amb una conferència com la de demà.

Davant un possible avançament electoral, el dirigent ecosocialista ha reiterat que unes plebiscitàries no poden "substituir en cap cas" un referèndum o consulta vinculant perquè, ha esgrimit, uns comicis no resolen l'actual "conflicte polític" de Catalunya amb Espanya ja que els catalans faran també "balanç" de les polítiques del Govern.

"No és la manera més adequada de mesurar el suport dels catalans" a un canvi de l'actual estatus quo, ha dit Vendrell, i ha afegit: "Que Mas no fiï la solució a conèixer l'opinió en unes suposades eleccions plebiscitàries".

El secretari general d'ICV ha assegurat que als últims dies no s'han produït contactes ni formals ni informals amb el Govern o amb CDC, després de les reunions bilaterals que el president va mantenir al Parlament amb els partits proconsulta.

A més de presentar el seu full de ruta, Vendrell ha exigit al president de la Generalitat que exposi les seves polítiques socials davant la situació d'"emergència" que, segons el seu parer, viu Catalunya amb un increment de les desigualtats i unes elevades taxes d'atur.

stats