Política 23/10/2012

Rajoy entra en campanya des del Senat i acusa Artur Mas de no voler negociar el pacte fiscal

Assegura que el president de la Generalitat li va dir que el seu rebuig del pacte fiscal "portaria conseqüències". "A mi ningú m'ha demanat un referèndum, però de tota manera jo no el puc autoritzar"

Joan Faus
2 min
Mariano Rajoy, aquest dimarts al Senat / EFE

MadridEl president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha dit aquest dimarts que "respecta" la decisió del Regne Unit de permetre la convocatòria d'un referèndum d'autodeterminació a Escòcia però que "no li correspon fer valoracions sobre l'acord perquè és una decisió d'un estat sobirà com el Regne Unit". "L'únic que puc dir és que és un referèndum d'acord a la legalitat vigent al Regne Unit, que és com es fan les coses les persones sensates i en això consisteix l'estat de dret", ha assegurat en resposta a una pregunta de la senadora de CiU Montserrat Candini.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Rajoy ha reiterat que no té capacitat per autoritzar referèndums, que caldria reformar la Constitució perquè fos possible i que defensarà amb "fermesa" la carta magna i les lleis. "Estic obligat a complir la llei, és absurd i ningú entendria que jo incomplís la llei", ha dit el president espanyol en el ple del Senat.

Ha revelat, a més, que el president de la Generalitat, Artur Mas, li va dir en la reunió que van mantenir a la Moncloa el passat 20 de setembre que el rebuig de l'executiu central a la seva proposta de pacte fiscal "portaria conseqüències". Tot i així, ha explicat que Mas no li va plantejar la convocatòria d'una consulta sobre la independència. "A mi ningú m'ha demanat un referèndum, que d'altra banda jo no puc autoritzar, perquè ho haurien de decidir les Corts i fer una reforma de la Constitució. A mi l'únic que m'han demanat és que jo havia d'acceptar un concert econòmic per a Catalunya", ha dit.

En resposta a una pregunta sobre Catalunya del senador del PSC i expresident català, José Montilla, Rajoy s'ha mostrat "disposat a dialogar, escoltar i parlar" amb la Generalitat "perquè és propi d'un sistema democràtic", però ha criticat la convocatòria d'eleccions anticipades a Catalunya perquè atorguen una "sensació de fugida de responsabilitat". "Jo també tinc molts problemes però m'haig d'aguantar. Cal assumir responsabilitats, no buscaré enemics exteriors perquè no es parli del govern sinó d'altres coses. Multiplicar els problemes sense solucionar-ne cap no condueix a res nou", ha emfatitzat.

Ha tornat, a més, a defensar el sistema autonòmic. "Som el país d'Europa que porta més temps vivint junt", ha subratllat. Ha destacat que "Catalunya ha fet molt per Espanya", que Espanya té una Constitució "que ha funcionat bé", "el benestar i la riquesa han augmentat molt" durant la democràcia i s'ha "aconseguit el major grau d'autogovern". "Ens uneixen moltes coses, persones, relacions, voluntat de seguir junts, vivim etapes d'unió i d'integració", ha assegurat en referència a Catalunya.

stats