Política 05/11/2016

Iceta crida el PSC a "passar a l'ofensiva" per "competir" amb els 'comuns'

El primer secretari obre les portes del partit als "catalanistes" que se senten "orfes de representació" i el full de ruta dels socialistes exclou definitivament el referèndum

Marc Toro
3 min
Miquel Iceta després de ser ratificat com a primer secretari del PSC al XIII congrés del partit

BarcelonaEl PSC ha aconseguit estabilitzar els seus resultats a les urnes, però no es pot conformar a "resistir" i ha de "passar a l'ofensiva" per recuperar els votants perduts enfront de les opcions independentistes i, sobretot, l'espai dels 'comuns'. És el missatge que aquest dissabte ha llançat Miquel Iceta després des ser proclamat oficialment com a primer secretari en el 13è congrés dels socialistes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Amb resistir no n'hi ha prou […]. El partit ha de passar a l'ofensiva en molts terrenys. Hem de créixer, en quantitat i en qualitat, i hem de cercar allò que ens falta, que és molt", ha dit Iceta, que ha afegit: "Les complicitats, ajudes i col·laboració que necessitem no creix als arbres, és als pobles i a les ciutats, a les empreses, als centres d'educació, a les universitats". Espais, ha dit, on els socialistes no són "prou presents" o sovint passen "desapercebuts".

En el procés perquè el partit torni a ser "útil", Iceta ha defensat un "nou reagrupament socialista", no entès com una "suma de sigles" o una operació entre "cúpules", sinó com una obertura de portes del PSC a "tots els socialistes i socialdemòcrates de Catalunya". En aquest sentit, el líder del PSC aposta per "col·laborar" amb les noves forces d'esquerres i, específicament, amb el partit que estan impulsant els 'comuns'. Ha deixat clar, però, que aquesta col·laboració ha de ser compatible amb "competir" amb els d'Ada Colau: "Hi ha la voluntat de construir un projecte que serà plural, però en què la marca més potent sigui la de la socialdemocràcia que representa el PSC-PSOE".

Iceta ha començat el discurs amb un "Visca, visca, visca Catalunya socialista!", al qual s'han sumat els delegats presents al plenari del congrés. "Aquest crit ens recorda antigues i noves lluites", ha dit, i ha rememorat que quan es va posar al capdavant del partit, ara fa dos anys, els socialistes havien patit una escissió i unes fuites que "van doldre". Al seu parer, però, el que més ha de preocupar el PSC és "la pèrdua d'electors, la pèrdua de confiança social".

Abans de la solució territorial, més justícia social

En el resum de les prioritats immediates dels socialistes –més enllà d'abordar la crisi amb el PSOE–, Iceta ha utilitzat una frase de José Montilla: "El tema de l'encaix entre Catalunya i Espanya m'importa, però m'importa més la justícia social i el benestar dels ciutadans", ha dit, parafrasejant l'expresident de la Generalitat. "Farem tot el possible per resoldre el problema entre Catalunya i Espanya, però farem molt més perquè cap família hagi de triar entre pagar el rebut de la llum i omplir la nevera", ha conclòs.

Reivindicant igualment el projecte federal del PSC, Iceta ha dit que els socialistes són "els únics catalanistes i no independentistes" que hi ha al Parlament i el Congrés. És per això que ha obert les portes del partit a "tots aquells catalanistes que en aquests moments se senten orfes de representació política i parlamentària"; aquells que aposten per més autogovern i millor finançament però que no volen "aventures ni sopars de duro", que volen "diàleg" i "resultats" però sempre des del "respecte a la llei", ha afegit Iceta, que ha sentenciat: "Tots ells han de saber que compten i comptaran amb el PSC".

El referèndum queda definitivament aparcat

La proposta federal del PSC, inclosa en la ponència marc, exclou definitivament la via canadenca; és a dir, la possibilitat de celebrar un referèndum legal i acordat en cas que els catalans rebutgin la reforma constitucional. Aquest pla B ja va caure del predictamen del full de ruta del partit de cara als pròxims quatre anys, i els militants que hi eren favorables no han aconseguit tornar-lo a incloure en el document, que s'ha aprovat aquest dissabte al vespre.

Una de les esmenes debatudes en comissió, presentada per l'agrupació de Granollers, demanava que el partit aposti per la celebració d'"una consulta amb pregunta clara i d'acord amb la legalitat" si la reforma federal de la Constitució no tira endavant. La proposta no ha aconseguit arribar a plenari.

Les aportacions dels militants que demanaven revisar la relació amb el PSOE tampoc han tirat endavant. La ponència marc només fa una referència a aquest aspecte: "El PSC, ara més que mai, ha de tornar a ser el partit amb personalitat jurídica pròpia, sobirà i autònom de la seva fundació", estableix.

stats