Política 17/07/2016

Iceta, a Rajoy: "Només llegint el 'Marca' i fumant-se un cigar no serà investit"

El líder dels socialistes catalans assegura que el PSOE no es planteja l'abstenció

Efe
2 min
El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, aquest dilluns / ARA

BarcelonaEl líder del PSC, Miquel Iceta, ha advertit Mariano Rajoy que "només llegint el 'Marca' i fumant-se un cigar no serà investit" president i "s'estavellarà", de manera que l'ha instat a buscar suports en altres partits i obrir-se a canvis en les seves polítiques, si bé els socialistes no es plantegen abstenir-se.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una entrevista amb l'agència Efe, Iceta ha analitzat l'escenari de negociacions per a la investidura a Espanya, sobre la qual ha insistit a dir que si Rajoy fracassa en el seu intent, el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, hauria d'"explorar" una majoria alternativa de govern i dialogar amb totes les altres formacions.

Al seu despatx a la seu socialista a Barcelona, Iceta ha lamentat que el president en funcions no hagi "interioritzat" els resultats del 26-J i pretengui ser investit amb l'abstenció "de tots", sense oferir cap tipus de canvi en les polítiques del PP en l'última legislatura.

"És bastant indignant que Rajoy pretengui que la feina l'hi facin altres. ¿Vol ser el president? ¿No hauria de demostrar-ho? S'està produint una perversió de la lògica democràtica quan es pretén que siguin els altres els qui treguin les castanyes del foc a Rajoy, que no es mou del despatx. Només llegint el 'Marca' i fumant-se un cigar no serà investit", ha avisat.

Perquè, si bé ha reiterat que el líder popular "s'ha guanyat el dret i l'obligació" d'intentar ser investit, per guanyar-se aquest suport ha de "moure's": "Si aspira a seguir sent president amb les mateixes polítiques dels últims quatre anys, no trobarà el suport de ningú. Entre tots hem d'ajudar-lo a fer-se una idea com cal de la realitat", ha suggerit.

Els socialistes "no col·laboraran"

Iceta ha remarcat diverses vegades que els socialistes "no col·laboraran" en la investidura de Rajoy. "No veiem motius per fer-ho, ho diem clarament, i menys per abstenir-nos davant una proposta que només té 137 suports. En quin cap hi cap? Com podem anar a una investidura abstinguda?", ha dit.

"Els socialistes no ens estem plantejant abstenir-nos. No sé si és prou clar: no ens estem plantejant abstenir-nos. No és el nostre paper", ha asseverat Iceta, que ha afegit que si Rajoy no pot aconseguir ser investit o no pretén aspirar a fer-ho, llavors "correspondrà a Sánchez explorar aquesta possibilitat".

Arribat aquest escenari, el líder del PSOE haurà d'"explorar" llavors si és possible conformar una majoria alternativa de govern mitjançant el "diàleg" amb el conjunt de forces per a una proposta "sòlida i estable" i amb una actitud "proactiva". Tot al contrari, ha dit Iceta, del que ha mostrat Rajoy fins ara.

El dirigent català ha dit que confia que aquesta actitud immobilista no es degui al fet que el PP consideri que unes terceres eleccions podrien beneficiar-lo electoralment.

"És evident que les segones eleccions no li van importar, perquè quan el PSOE es va presentar i havia assolit el suport d'un altre partit, a Rajoy ni li va passar pel cap abstenir-se. A ell no li va importar fer unes segones [eleccions]. No sé si el seu objectiu són unes terceres [eleccions], però si hi ha una inactivitat manifesta i falta de disposició a arribar a acords, un pot arribar a aquesta conclusió. Seria molt trist", ha opinat.

stats