DEBAT INTERN
Política 26/04/2016

Iceta accepta amb resignació una pugna interna preelectoral

Carles Martí anuncia que competirà amb Chacón per ser candidat

Sara González
3 min
Iceta accepta amb resignació una pugna interna preelectoral

BarcelonaEn temps ja de descompte per donar el tret de sortida a una nova contesa electoral, la direcció del PSC comença a assumir que haurà de gestionar contra rellotge una nova tempesta interna. El líder dels socialistes catalans, Miquel Iceta, té poc marge per evitar que l’exsenador Carles Martí intenti enfrontar-se directament a Carme Chacón per evitar que torni a ser la candidata a les generals. La cúpula de la formació no considera que celebrar ara unes primàries sigui el millor escenari per encarar una nova cita amb les urnes, que ja donen per descomptat que serà difícil, i considera que, pel caràcter excepcional de la repetició dels comicis, “el més normal” és que es repeteixi la mateixa llista que el 20-D. A la vegada, però, els seus membres es resignen a respondre que el reglament s’ha de complir agradi o no si hi ha més d’un aspirant a encapçalar la llista.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La batalla està servida: Martí ja ha anunciat públicament que es presentarà a les primàries -ho va fer en una entrevista a El Periódico - si no hi ha un nom de consens, i l’entorn de Carme Chacón confirma que no pensa fer un pas enrere. Iceta va mesurar ahir en un dinar amb alguns dels principals quadres del partit quina era l’opinió al voltant de la situació que haurà de gestionar un cop s’anunciï oficialment la convocatòria d’eleccions. “Hi ha bastant consens que s’han de repetir les llistes. Ara bé, serem respectuosos amb els procediments encara que considerem que no és el millor per al partit”, explica un dels assistents a la trobada. “No és moment de debats interns, ja prou difícil és tornar a anar a noves eleccions”, afegeix un altre. Fins i tot dirigents crítics amb Chacón van defensar que, si l’alternativa a l’exministra ha de ser Martí, val més que tot es quedi igual, perquè consideren que l’exsenador no és una cara que pugui abanderar la “renovació”.

Dirigents de l’òrbita de Chacón interpreten que la jugada de Martí no és res més que una estratègia per intentar tenir un lloc de sortida, perquè en els últims comicis va quedar-se sense l’acta de senador. “Va quedar aïllat i dins del partit té pocs suports”, asseguren. Un diagnòstic molt diferent fan aquells que sí que empenyen Martí a fer el pas. “Chacón està cremada després del mal resultat del 20-D”, sentencien. Estan convençuts que l’exsenador pot capitalitzar bona part del malestar intern que hi ha al PSC des del procés de confecció de la llista, de la qual finalment va quedar fora l’exlíder del partit Pere Navarro perquè Chacón va situar de forma inamovible els seus dirigents de confiança, Germán Rodríguez i José Zaragoza, de números dos i quatre, respectivament. Asseguren, a més, que en certa manera a Iceta tampoc li va agradar que Navarro es quedés sense un lloc de reconeixement a la llista i que per això en cap cas ha aconsellat a Martí que no es presenti.

Primàries el 14 o 15 de maig

Abans, però, tots els aspirants hauran de reunir els avals suficients per poder fer el pas de forma oficial. Chacón dóna aquest tràmit per superat, mentre que Martí ho tindrà més difícil. De fet, des del seu entorn ja denuncien que alguns dirigents maniobren per posar-li traves. Amb aquest intercanvi de retrets entre bastidors, els socialistes catalans engegaran el procés de primàries a partir de dilluns que ve. La secretària d’organització, Assumpta Escarp, ja va anunciar ahir que la votació se celebrarà el 14 o 15 de maig i que hi podran participar tots els militants i simpatitzants del partit. Veient que difícilment podran frenar la disputa interna, la cúpula del PSC procurarà treure ferro a l’enfrontament normalitzant el context de primàries. Escarp ja va fer ahir un primer intent: “Nosaltres sí que ens creiem les primàries. Cridem a la democràcia, a la participació, i que qui té vot, que són els afiliats del partit, triïn la que creguin que és la millor opció”.

stats