ENTREVISTA
Política 19/12/2016

Idoia Mendia: "El concepte nació pot ser una zona de trobada entre diferents"

Entrevista a la secretària general del PSE

Oskar Bañuelos
3 min
Idoia Mendia: “El concepte nació pot ser una zona de trobada entre diferents”

BarcelonaIdoia Mendia va accedir al càrrec de secretària general del PSE el setembre del 2014. El camí des de llavors no ha sigut fàcil. Una lectura no gaire ajustada de la realitat basca, la falta de lideratge i els errors del PSOE han llastat els socialistes bascos electoralment i políticament. Quan pitjor ho tenia, el seu acord amb el PNB li ha donat oxigen.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Com ha rebut la decisió del Tribunal Constitucional de suspendre el referèndum català del 2017?

La convocatòria de referèndum és un fet que supera la legalitat vigent i des d’aquest aspecte veig la decisió del TC totalment justa, tot i que des del meu partit sempre hem reivindicat que les qüestions que pertanyen a l’àmbit polític no haurien d’acabar judicialitzades. Els jutges no poden substituir la política.

El PSOE admet que ha comès errors a Catalunya?

Tots cometem errors i també el PSOE ha comès errors a Catalunya, però l’error majúscul, i del qual encara n’estem pagant les conseqüències, l’ha comès el PP. És incomprensible que es dediquessin a recollir firmes per tot Espanya contra Catalunya i el seu Estatut.

Entén que el concepte nació ja no funciona com a factor separador?

Som partidaris d’introduir el terme nació per al cas d’Euskadi. El concepte nació cap perfectament en l’actual Constitució; és més, crec que pot ser una zona de trobada entre diferents, i més quan parlem de territoris als quals el text constitucional ja qualificava de nacionalitats i en recollia el fet diferencial. A Espanya hem d’aprendre d’altres sistemes, com el federal alemany: Baviera es reconeix com un estat lliure i ningú s’esquinça les vestidures.

Com veu el PSE les relacions entre el PSOE i el PSC?

Coincideixo amb Miquel Iceta quan diu que si el PSC no cap dins el PSOE, Catalunya no cap dins d’Espanya. Que ningú se n’oblidi: si els socialistes hem governat tants anys a Espanya és per la nostra visió plural. Els socialistes bascos tenim molta complicitat amb els socialistes catalans. La decisió sobre aquesta qüestió no pot estar en mans de la comissió gestora; s’ha de resoldre en un congrés o per l’executiva que surti d’un congrés. Com a secretària general del PSE no compartiria un canvi en l’ statu quo de les relacions entre el PSOE i el PSC.

Li agradaria al PSE tenir el mateix estatus que el PSC?

Nosaltres sempre hem sigut molt PSOE; amb autonomia, però molt PSOE. El PSE està disposat a parlar de tot en la ponència sobre el nou Estatut basc, però acordar-ho és una altra cosa...

Quines són les línies vermelles?

Nosaltres tenim el nostre full de ruta amb dues vies: tractar de reformar la Constitució en clau federal, i posteriorment abordar la reforma estatutària. Reconeixem que poden haver-hi dificultats en el primer cas i que la majoria del Parlament basc pot voler abordar la reforma de l’Estatut sense esperar que es faci la reforma constitucional. I nosaltres no podem defugir aquest debat.

Com perceben l’aposta del PNB per la bilateralitat de les relacions entre els governs basc i central?

Aquesta bilateralitat és una entelèquia, excepte en matèries exclusives com la policia o la financerofiscal. Si es planteja com l’estat lliure associat que reclamava Ibarretxe... Des del nostre punt de vista només és literatura.

Però el PNB hi insisteix...

En el fons el que el PNB vol no és tant una relació bilateral amb l’Estat sinó que no hi hagi unilateralitat per cap de les parts: que el govern d’Espanya no envaeixi competències d’Euskadi i que el govern basc no emprengui un camí en solitari sense comptar amb Espanya. Entès així, sí que tindria per a nosaltres un recorregut en la reforma estatutària, sempre dins el marc legal vigent.

El PSE s’està allunyant de Pedro Sánchez?

No sé si ens estem allunyant o acostant; seguim defensant el que defensàvem. El que no som és de persones. Defensem un model de partit obert, democràtic, i una Espanya plural i diferenciada del model que té el PP.

Si Sánchez vingués a Euskadi, Idoia Mendia aniria a l’acte?

Idoia Mendia, a més de militant, és la secretària general del PSE. Ara, no sé si vindrà per Euskadi...

Però, i si ve?

No sé respondre a aquesta pregunta que em fa.

stats