Política 18/03/2016

Montoro abans de reunir-se amb Junqueras: "Cap administració farà fallida"

Treu valor polític a la bestreta de 350 milions i trasllada a Sánchez que si és president haurà de complir amb el dèficit

Ferran Casas
2 min
El ministre d'Hisenda en funcions, Cristóbal Montoro.

MadridEl ministre d'Hisenda i Administracions Públiques en funcions, el popular Cristóbal Montoro, ha volgut enviar un missatge de tranquil·litat abans de la reunió que aquest divendres a la tarda mantindrà amb el vicepresident de la Generalitat i conseller d'Economia, el republicà Oriol Junqueras. Diversos mitjans de la capital espanyola han escalfat l'ambient de la reunió assenyalant els incompliments de Govern i la possibilitat que les tensions de tresoreria acabin en fallida. "No hi haurà cap impagament de cap administració", ha afirmat taxatiu després de la reunió del consell de ministres. En aquest sentit, i sense entrar al problema de fons del model de finançament autonòmic i el dèficit fiscal català, ha recordat que el seu govern ja va posar damunt la taula el fons de liquiditat autonòmic, la reestructuració de deute dels ajuntaments o els mecanismes de pagament a proveïdors.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Dijous Montoro ja es va reunir amb el cap de files del PP català, Xavier García Albiol, i va anunciar una bestreta de 350 milions a la Generalitat, inferior a la sol·licitada per Junqueras, de 1.400 milions a compte de la liquidació pendent de 2014, que li han criticat alguns mitjans. "La bestreta és una qüestió de tresoreria, cadascú té la seva previsió i liquidació provisional. En tot cas tot és en funció de les necessitats justificades de tresoreria, tot està reglat i pautat i ni és arbitrari ni jo seria ministre si ho fos", ha assegurat després de treure càrrega política a la reunió amb el líder d'ERC aquest divendres. De fet, la fallida de la Generalitat tampoc li convé al govern central, atès que el 70% del deute català és en mans de l'Estat i un impagament afectaria les finances espanyoles en conjunt.

Montoro també s'ha referit a les noves retallades que imposa la UE per seguir complint els objectius de dèficit i que, si és president, Pedro Sánchez voldria relaxar. "Tenim una advertència de reconduir el dèficit davant possibles incompliments i ja estem preparant la nostra resposta, que presentarem quan tinguem xifres de tancament", ha afirmat el ministre. Sí que ha deixat clar, en referència al PSOE i a Podem, que "qui cregui que pot aspirar a estar al govern i no complir o s'equivoca o enganya la gent". Per a ell això seria "pujar a la bici i deixar de pedalar" i provocar només "que la bici es caigui".

stats