Política 06/04/2016

Jané, sobre la moció de la CUP: "Els Mossos han de complir la legalitat però estan al costat de les institucions de Catalunya"

C's exigeix al conseller d'Interior que no permeti que la policia catalana surti de la legalitat

N. Orriols
2 min
Jordi Jané, nou conseller d'Interior. / PACO CAMPOS / EFE

BarelonaVint-i-quatre hores abans que el Parlament debati sobre la moció de la CUP que, entre altres coses, inclou que el cos de Mossos d'Esquadra no atengui els requeriments de l'Audiència Nacional, C's ha interpel·lat al conseller d'Interior, Jordi Jané, sobre polítiques de seguretat. El diputat Matías Alonso ha llançat vàries preguntes al conseller: "Està disposat a saltar-se la legalitat democràtica apel·lant a una legitimitat que no existeix? Està disposat a que es puguin fer servir d'hostatges els funcionaris del seu departament?". Així, el diputat del partit taronja ha exigit al conseller que no permeti que els Mossos surtin del marc legal.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En el seu torn de resposta, el conseller d'Interior ha deixat clar que en cap moment el cos policial pot, en la seva actuació, deixar de complir l'ordenament jurídic. Tot i això, ha afegit una consideració:"Els Mossos han de complir la legalitat però també estan al costat de les institucions i la ciutadania de Catalunya".

Junts pel Sí i la CUP, després de més d'una setmana de negociacions, han aconseguit acordar bona part dels punts de la moció de l'esquerra anticapitalista. Tanmateix, no han assolit l'entesa en els punts que fan referència al desacatament dels càrrecs electes i dels funcionaris policials als requeriments dels tribunals espanyols.

Protecció pels Mossos d'Esquadra

Jané també ha anunciat un fons de contingència per tal que els Mossos tinguin l'equipament que necessiten, començant per les armilles antibales i 200 fussells llargs de nou mil·límetres destinats a la seguretat ciutadana. "Hi haurà inversió", ha afirmat Jané. L'objectiu és dotar la policia dels nous equipaments aquest 2016.

Jané i Alonso, malgrat les discrepàncies, han mostrat sintonia a l'hora de demanar "més coordinació" entre els cossos de seguretat de l'Estat i els de Catalunya, sobretot en termes d'informació.

"Tenim un risc molt greu sobre la taula", ha dit Alonso en al·lusió al terrorisme jihadista, "cal integrar els circuits d'informació i integració". Una tesi que ha abonat el conseller, ja que considera que és un element clau que els poders públics comparteixin informació per ser "més eficaços" davant el terrorisme.

stats