CANVI DE CICLE
Política 07/12/2014

Jorge Fernández Díaz afirma que la unitat d'Espanya és "fonamental per garantir" el progrés i la igualtat

El ministre de l'Interior agraeix a les forces de seguretat de l'Estat que ajudin "a portar aquest procés i consolidar una Espanya unida però també diversa"

Europa Press
3 min

ArnedoEl ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, ha remarcat aquest diumenge des d'Arnedo (la Rioja) que la unitat d'Espanya "és condició fonamental per al progrés col·lectiu i per garantir la igualtat de tots els espanyols". Fernández ha fet aquestes declaracions durant la seva intervenció en un acte homenatge que s'ha celebrat a la localitat de la Rioja per a aquells que han lliurat la seva vida en missions humanitàries i que ha comptat amb una hissada de la bandera d'Espanya als jardins del Palau de la Baronesa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A l'acte, en què ha estat acompanyat pel president del govern de la Rioja, Pedro Sanz, el ministre ha recordat que la "bandera nacional simbolitza la unitat d'Espanya" i en ella "es fonen els nostres valors". "Convivim sota un projecte comú escrit en la nostra Constitució", ha continuat, i aquesta "té el seu fonament en la indissoluble unitat de la nació espanyola, pàtria comuna i indivisible". Una unitat que en gran part és possible gràcies "al treball dels cossos i forces de seguretat de l'Estat, que ajuden a portar aquest procés i consolidar una Espanya unida però també diversa".

"Dins i fora de les nostres fronteres"

Durant la seva intervenció, Fernández ha recordat que "avui dia la seguretat i el benestar dels espanyols es defensen tant dins com fora de les nostres fronteres", i així, en les últimes dècades, "les forces armades i cossos de seguretat de l'Estat han estat participant en missions fora del nostre territori protegint-nos als escenaris més diversos".

Així, ha ressaltat que "des del 1989 més de 137.000 efectius dels exèrcits i gairebé 6.000 de la Guàrdia Civil i de la Policia Nacional han participat activament en diverses operacions militars i de seguretat a l'exterior". "Tots recordem la presència dels nostres homes i dones en països com el Salvador o Guatemala, en les repúbliques desmembrades de l'antiga Iugoslàvia, a Moçambic, i més recentment a l'Iraq, Haití, el Líban o l'Afganistan, on encara es manté un important contingent de guàrdies civils, policies nacionals i membres de les forces armades", ha afegit.

Igualment, ha insistit: "Honrem la vostra entrega i sacrifici per voler alleujar el sofriment humà de persones que pateixen les conseqüències dels conflictes armats i per treballar per la reparació de les condicions que permetin l'imperi de la legalitat internacional i del dret humanitari". "Amb la hissada d'aquesta bandera d'Espanya honrem la vostra entrega i sacrifici per alleujar el sofriment humà d'aquells que pateixen amb els conflictes armats [i] us agraïm la vostra disponibilitat per servir Espanya", ha afegit.

Un comportament "heroic"

A més, Fernández ha tingut un record emocionat cap als més de 160 membres de les forces armades i de les forces i cossos de seguretat de l'Estat que van donar la seva vida en l'acompliment d'aquestes missions a l'exterior. Pel ministre "el seu heroic comportament ha de mantenir-se sempre viu com a exemple perpetu de compromís i honor". I finalment s'ha referit també a l'atemptat perpetrat per ETA a Arnedo –el 17 d'agost del 1995–, quan els integrants del comando Donosti van desplaçar-se a aquesta població de la Rioja per col·locar-hi un cotxe bomba, que va provocar una explosió que va causar importants danys materials i ferits lleus.

La Constitució "ens uneix a tots"

Per la seva banda, el president del govern regional, Pedro Sanz, ha volgut agrair la visita del ministre d'Interior i ha recordat que amb aquest acte de la hissada de la bandera d'Espanya "se simbolitza un homenatge a la nostra bandera, símbol de la sobirania i la unitat d'Espanya".

Durant la seva intervenció, el cap de l'executiu regional ha explicat que la Constitució "ens uneix a tots" i gràcies a ella "hem aconseguit molts fruits i èxits al llarg de la història". En aquest cas, ha continuat, "hem d'expressar a les forces armades i de seguretat de l'Estat la nostra gratitud en reconeixement als seus valors de lleialtat, de sacrifici, d'esperit de treball, de defensa dels valors de la seguretat i de la llibertat que dóna a tots els individus".

A més, Sanz ha volgut expressar el reconeixement de la societat de la Rioja al treball que desenvolupen aquestes persones: "Perquè quan sou fora, el sentiment i el cor de la Rioja és amb vosaltres".

Finalment, ha volgut posar en valor la "normalitat democràtica que va suposar la Constitució al nostre país", i ha emplaçat la societat a "traslladar aquest esperit de la unitat de la Constitució a les noves generacions". "Tots tenim un compromís amb ells, des dels col·legis, perquè els valors que recull la mateixa Constitució són els pilars bàsics del sistema democràtic i la garantia de la defensa dels drets dels individus".

stats