DEBAT DE POLÍTICA GENERAL
Política 25/02/2014

Duran a Rajoy: "Si no li agraden les preguntes del 9-N, formuli'n d'altres"

El cap de files de CiU a Madrid reclama al president espanyol que s'assegui a negociar i apunta que al consens s'hi arriba a través de "renúncies mútues"

Oriol March
2 min

BarcelonaEl president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha insistit aquesta tarda al debat de política general que "una consulta independentista no es pot celebrar a Catalunya ni enlloc d'Espanya". "La sobirania és de tots els espanyols", ha afegit Rajoy, que ha considerat que no es pot "privar" del dret a decidir sobre un país a tots els seus ciutadans. "No és només un debat de legalitat", ha apuntat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"No puc autoritzar aquest referèndum perquè no puc privar els espanyols del seu dret a decidir sobre el conjunt del seu país", ha indicat el president espanyol. Rajoy ha estat especialment contundent en la seva intervenció, en què ha acusat la Generalitat de "no explicar la veritat als ciutadans" i d'engegar un procés "de fractura social". Ha considerat "injust" que se'l titlli d'immobilista.

"He volgut dialogar, però m'he trobat damunt la taula un contracte d'adhesió que no signaré", ha assenyalat el president del PP.

Aquesta ha estat la resposta del president espanyol al portaveu de CiU al Congrés dels Diputats, Josep Antoni Duran i Lleida, que l'ha reptat a asseure's a parlar sobre Catalunya "i fer una proposta". "El seu silenci no és una resposta", ha afegit Duran, que ha considerat el PP culpable de trencar el pacte d'estabilitat existent des de la Transició entre Catalunya i Espanya. "Si no li agraden les preguntes del 9-N, formuli'n d'altres", ha assenyalat.

"El consens ha nascut sempre a través de renúncies mútues", ha apuntat el líder d'Unió, que ha trobat "inservible" el model autonòmic per als temps que corren. "Va ser útil per al passat, però no serveix per al futur", ha apuntat Duran, que ha advertit a Rajoy que la independència és, per a molts, "un projecte il·lusionant".

"A Catalunya hi ha molts sentiments. I no es combaten amb intimidacions o anuncis apocalíptics, encara que a vegades es corresponguin amb la realitat", ha apuntat Duran, que ha afegit que al consens s'hi arriba a través de "renúncies mútues". Malgrat això, ha defensat que "qualsevol acord hauria de consultar-se a la ciutadania de Catalunya".

Contra la llei Wert

Duran ha assegurat que la llei Wert és un "gravíssim error" perquè té com a objectiu "erosionar el model educatiu català". "Ja l'hi he dit en privat", ha dit al president del govern espanyol, Mariano Rajoy.

"Serà una llei més difícil de gestionar i la pagaran les autonomies", ha assenyalat el cap de files de CiU a Madrid, que ha considerat que la norma, que compta amb el rebuig de l'oposició, "és una llei per oblidar".

Balanç crític

Duran ha iniciat el seu discurs al debat de política general fent un balanç crític de la gestió del govern que lidera Mariano Rajoy. "El seu govern s'oblida de les persones", ha apuntat Duran, que li ha retret la falta de diàleg amb els afectats per les lleis de l'executiu espanyol, ja sigui el sector de la cultura o bé els autònoms.

"Espanya no té una política activa d'ajuda a les famílies", li ha retret el líder d'Unió, que ha assenyalat que "els pobres són cada vegada més pobres i els rics són cada vegada més rics".

stats