CANVI DE CICLE
Política 22/03/2014

El líder del PSC a Girona demana que tot l'Estat voti en la consulta del 9-N

Juli Fernández insisteix a Mas i Rajoy que es posin d'acord per fer un referèndum pactat

Efe
2 min

PalafrugellEl primer secretari del PSC per Girona, Juli Fernández, ha demanat als presidents espanyol i català, Mariano Rajoy i Artur Mas, que arribin a un pacte sobre el procés sobiranista, i per això els ha proposat que la consulta, prevista per al 9 de novembre, se celebri al conjunt d'Espanya. "Hi ha una fórmula que és l'article 92 de la Constitució, que permetria fer un referèndum a tot l'Estat sobre un tema territorial", ha assenyalat Fernández en una entrevista concedida a l'agència Efe.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El líder socialista a Girona considera, a més, que aquesta mesura serviria per "contrarestar l'opinió que els que no volen la consulta no són demòcrates". Juli Fernández nega que aquest corrent sigui real i subratlla que a ell li hauria agradat que li haguessin consultat "moltes coses", entre les quals esmenta les ajudes econòmiques a les entitats financeres o els canvis de programa electoral de partits en el govern. "Demano als dos presidents que tinguin altesa de mires, que dialoguin i pactin", ha assenyalat Fernández, que ha subratllat que el conflicte actual és "polític, no jurídic".

Segons el primer secretari dels socialistes per Girona, Rajoy pot dir "que té un problema territorial, ja que el model que ha funcionat més o menys fins ara ja no funciona, i que vol preguntar als espanyols si en voldrien un de més centralitzat, un d'autonòmico-federal o un que permetés la independència" d'alguna comunitat. Fernández entén que la qüestió es posaria així a consulta "i, després, es podrien fer lectures si es vol per territoris".

Preparació de les municipals

S'ha referit també a la preparació de les pròximes eleccions municipals com a alcalde també de Palafrugell i ha detallat que el PSC escull actualment precandidats a la província de Girona, mentre que la capital acollirà unes primàries obertes l'última setmana de juny o la primera de juliol.

El dirigent socialista admet que al seu partit probablement li costarà confeccionar llistes en alguns llocs i precisa que aquesta situació requerirà que es primi "més la seva qualitat i no tant la quantitat". En tot cas, Juli Fernández es declara "content" de comptar amb precandidats "en municipis on semblava que hi podia haver problemes".

El missatge de Fernández passa perquè el PSC faci "no tant un gir com sí una consolidació d'una política d'esquerres transformadora, sense complexos i pròxima a la gent", que se centri especialment en temes socials. "És important el tema nacional, però ja hem dit tot el que podíem, que és 'sí' a la consulta legal i acordada i 'sí' al model federal", ha conclòs el primer secretari dels socialistes de Girona.

stats