POLÍTICA
Política 02/06/2012

Junqueras: "Catalunya regala cada any un rescat sencer de Bankia a Espanya"

El president d'ERC insisteix que no pensa moure's en la negociació del pacte fiscal i que no té intenció d'avalar cap model que no passi pel concert econòmic, perquè amb un altre model el país "no se'n sortirà"

M.colomer
1 min

BarcelonaEl president d'ERC, Oriol Junqueras, ha endurit aquest dissabte el seu discurs a l'entorn del dèficit fiscal que pateix Catalunya equiparant-lo amb un rescat de Bankia cada any, una situació que ha advertit que és insostenible: "Tots nosaltres cada any regalem a l'estat espanyol una Bankia sencera, que rebrà 23.000 milions d'euros per ser rescatada, i l'espoli fiscal que Espanya imposa només al Principat ha rondat durant molts anys els 20.000 milions". Segons el Govern, el dèficit fiscal de Catalunya el 2009 se situava vora els 16.000 milions, l'equivalent al 9% del PIB de Catalunya, una xifra que la majoria de partits catalanistes han assumit que és insostenible per a les finances del país.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En la intervenció al consell nacional d'ERC, Junqueras ha insistit que els republicans no pensen participar en cap acord de finançament ni pacte fiscal que no sigui sinònim de concert econòmic. Això vol dir que l'agència tributària catalana recapti, gestioni, liquidi i inspeccioni el 100% dels impostos i tingui capacitat normativa sobre totes les contribucions, és a dir, la caixa, la clau i el dret a decidir sobre tots els impostos.

Un model diferent d'aquest, que depengui de la bona voluntat de l'estat espanyol, està "condemnat al fracàs", segons Junqueras, que considera que els reiterats incompliments i deslleialtats dels respectius governs espanyols els últims 30 anys així ho han demostrat. El líder d'ERC considera que si Catalunya no disposa de la clau i la caixa, "no se'n sortirà". A més, ha criticat la "confusió" que generen els discursos tant de CiU com del PSC al voltant del pacte fiscal, i els demana que parlin clar.

stats