Política 10/04/2014

Junqueras: "No ho podran impedir: el dret internacional avala que els catalans hem de votar"

El president d'ERC insisteix a RAC1 que els catalans decidiran sobre el seu futur polític a les urnes tot i el no del Congrés a la consulta

Ara
2 min

BarcelonaEl procés sobiranista ha entrat en una nova fase després del no del Congrés a la consulta. El Govern i els partits pel dret a decidir busquen ara un nou marc jurídic que permeti convocar la consulta el 9-N. A banda de la llei de consultes que està tramitant el Parlament, Artur Mas es va referir aquest dimecres a la sessió de control del Parlament que buscaran "marcs legals" internacionals que emparin el dret a decidir dels catalans. En una entrevista a RAC1, el president d'ERC, Oriol Junqueras, ha insistit en aquest aspecte i ha assegurat que el dret internacional avala la consulta. "Dels principis generals del dret internacional n'emana el principi democràtic: la democràcia ha de determinar les lleis, i no les lleis coaccionar el principi democràtic". "El dret internacional avala que els catalans hem de votar", ha afirmat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Junqueras ha afegit que està "absolutament convençut" que els catalans "votarem", sense referir-se específicament a la data del 9-N. Un cop més, ha evitat "especular sobre escenaris alternatius". "ERC farà tots els possibles per ajudar el Govern a complir amb el seu compromís que els ciutadans de Catalunya vagin a votar el 9-N", s'ha limitat a dir.

El president d'ERC creu que, tot i la negativa de Madrid a transferir la competència per convocar el referèndum, el govern de Rajoy no podrà impedir la consulta. "No ho podran impedir", ha remarcat. "Què pensa fer el govern espanyol per impedir que els ciutadans de Catalunya votin? El govern espanyol té uns límits, que són la legitimitat percebuda en la comunitat internacional".

Sobre el diàleg amb l'Estat, el president d'ERC ha tret ferro a la conversa, aquest dimecres al Congrés, entre la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, i el líder de CiU a Madrid, Josep Antoni Duran i Lleida, que ha explicat el periodista de 'La Vanguardia' Jordi Barbeta a la tertúlia de l'emissora del Grupo Godó.

stats