Política 14/10/2017

Junqueras assegura que l'impuls de la independència obriria l'"única possibilitat" de diàleg amb el món

El vicepresident reivindica la "unitat" i evita demanar a Puigdemont l'activació de la DUI

Aleix Moldes
3 min
Oriol Junqueras, durant la reunió del Consell Nacional d'ERC

BarcelonaExpectació extraordinària a la seu nacional d'ERC. 220 dels seus prop de 300 consellers nacionals s'han reunit aquest dissabte a Barcelona per debatre la posició que el partit planteja davant la suspensió de la declaració d'independència. En públic, el president d'Esquerra i vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, ha deixat clar que la "unitat" del sobiranisme ha de continuar sent la guia del Procés i ha remarcat que el "diàleg" només es pot abordar des del compliment del "mandat de l'1-O", és a dir, des de la construcció d'un nou estat independent.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"La millor manera de fer la independència és poder-la fer dialogant amb tothom, com a mínim amb la comunitat internacional", ha expressat el líder dels republicans, que tot seguit ha insistit que "l'única possibilitat" per al diàleg és "el compromís inequívoc i absolut de complir el mandat de l'1 d'octubre".

Junqueras, però, ha evitat demanar públicament al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que aixequi la suspensió de la DUI, malgrat que dijous que ve l'Estat podria aplicar l'article 155 de la Constitució per intervenir la Generalitat. De fet, ha reafirmat el "suport" al cap de l'executiu "per tal de complir el mandat del 27-S i, especialment, el de l'1-O, que és el de construir la república catalana".

Puigdemont va decidir suspendre la independència dimarts, amb el vistiplau dels consellers del Govern (l'única que s'hi va mostrar en desacord va ser la consellera d'Ensenyament, Clara Ponsatí), una decisió que una part de la militància d'Esquerra ha vist amb recel. De fet, des del partit es demana a Puigdemont que fixi un límit temporal clar per tornar a activar la DUI, tenint en compte la negativa que ja ha mostrat l'Estat a dialogar sobre un referèndum pactat o sobre les condicions de la independència.

"Perquè el diàleg tingui alguna expectativa de fructificar i ser útil, necessita tenir com a referent la construcció de la República, el nostre compromís amb la independència", ha insistit Junqueras, que ha demanat confiança a la ciutadania en ella mateixa. "El govern espanyol va dir que no hi hauria ni urnes ni paperetes l'1 d'octubre, va detenir gent, va requisar paperetes i, fins i tot, galledes i pals d'escombra. I, malgrat tots els esforços de l'Estat, el referèndum es va fer", ha recordat. "I en unes condicions com no s'havien vist mai en democràcia, amb el govern (espanyol) ordenant a la policia que colpegés els ciutadans que estaven a punt de dipositar el seu vot", ha afegit.

Per continuar superant els entrebancs de l'Estat, Junqueras ha tornat a parlar de la importància de la unitat i ha expressat el suport d'ERC "al conjunt dels espais polítics i socials" implicats en el camí cap a la independència. Esquerra –com el Govern ha fet en públic– considera vinculants els resultats de l'1-O i, en absència de possibilitat de diàleg amb l'executiu estatal, és partidària d'activar la DUI. Fonts del partit expliquen que aquests últims dies han servit perquè, sota el focus de la premsa internacional, el món hagi pogut comprovar que l'Estat no vol dialogar sobre la sobirania de Catalunya. Recollint aquesta idea, Junqueras ha expressat que "s'ha evidenciat als ulls del món que ens mira qui és qui vol dialogar i qui és qui s'hi nega".

De moment, en públic, no han volgut pressionar Puigdemont amb cap termini concret. Aquest dilluns, el president de la Generalitat haurà d'aclarir a l'Estat si va declarar o no la independència el 10 d'octubre, encara que la suspengués al cap d'uns segons.

stats