Política 15/10/2017

Junqueras avisa: "Sense unitat independentista no es culminarà la República"

El vicepresident del Govern evita valorar la pressió per la DUI que estan fent la CUP i l'ANC

Ara
2 min
Junqueras, Puigdemont i altres membres del Govern i de JxSí al cementiri de Montjuic

BarcelonaEl vicepresident del Govern i líder d'ERC, Oriol Junqueras, ha insistit avui en la necessitat de "preservar la unitat" independentista amb l'argument que "sense unitat no es culminarà la República". En declaracions a Catalunya Ràdio, recollides per l'agència Efe, Junqueras ha avisat que la unitat ha estat imprescindible per arribar a aquest punt del Procés i ho serà durant els pròxims dies i setmanes per garantir que s'aplica el "mandat" de l'1 d'octubre.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El número 2 de l'executiu no ha volgut valorar si el president del Govern, Carles Puigdemont, va declarar o no la independència dimarts i tampoc ha opinat sobre la pressió que la CUP i l'ANC estan fent perquè es deixi sense efecte la suspensió de la DUI. "Sense unitat no hi ha camí, no es culminarà la República", ha advertit, tot just abans de remarcar que la millor manera de "fer la República" és "amb unitat i diàleg". Aquest dilluns s'exhaureix el termini perquè Puigdemont respongui al requeriment del govern espanyol i aclareixi si va declarar –i després suspendre– la independència.

Junqueras ha participat després en l'ofrena floral a la tomba de Lluís Companys, que va ser afusellat pel franquisme avui fa 77 anys. ERC també havia fet de matinada la tradicional marxa de torxes al Fossar de la Pedrera, tot i que aquest any no han estat torxes sinó clavells blancs els que han portat els seus militants a les mans i han dipositat al lloc on Companys va caure abatut pels trets. Les flors i no les torxes ja havien estat protagonistes en la vetlla de la Diada que va fer ERC el 10 de setembre.

En el consell nacional d'ERC d'aquest dissabte, el president dels republicans també va apel·lar a la unitat i va assegurar que el diàleg –ara ja només possible, segons ell, amb la comunitat internacional– tan sols arribarà si el Govern defensa de forma clara l'1-O i, per tant, el seu compromís a fer de Catalunya un estat independent.

Preguntat per si el departament d'Economia ha elaborat un document en què assegura que una Catalunya independent oferiria incentius fiscals per atreure les empreses, Junqueras s'ha limitat a comentar: "Segur que farem tot el que estigui al nostre abast per fer-ho tan bé com es pugui".

stats