Política 20/05/2016

Junts pel Sí i la CUP presentaran la setmana que ve la primera llei de desconnexió

La sintonia entre les dues forces independentistes ha permès avançar en la proposició de llei integral de protecció social catalana, que crearà una seguretat social catalana

Europa Press
3 min
Lluís Rabell, com la resta de diputats de CSQP i els de la CUP, va votar a favor de la moció de JxSí.

BarcelonaJunts pel Sí i la CUP tenen previst presentar la setmana que ve la proposició de llei integral de protecció social catalana, la primera de les tres lleis de desconnexió que volen impulsar els partits sobiranistes per seguir amb el full de ruta cap a la independència. Fonts parlamentàries consultades per Europa Press han explicat que s'estan tancant els últims serrells i que la sintonia entre les dues forces independentistes és molt bona. "Els treballs avancen molt i molt bé. La setmana que ve presentarem el text", han indicat les mateixes fonts.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot i que els detalls del text no han transcendit, es tracta de la llei que ha de crear una seguretat social catalana que aspiri a assumir la gestió de les prestacions socials a través d'una agència que depengui només de la Generalitat. La norma inclourà l'estructura d'aquesta agència, iniciarà el seu tràmit parlamentari com a proposició de llei, i els partits que l'impulsin aspiren que arribi al debat d'aprovació final entre el setembre i l'octubre d'aquest any.

El recorregut parlamentari és el següent: la mesa ha de decidir si avala incloure-la en l'ordre del dia del ple, després se celebra un primer debat de totalitat perquè la cambra decideixi si tramita o no la llei i, si dóna llum verda, comença la feina legislativa perquè la resta de grups ho debatin i presentin esmenes abans del ple.

Per ara, els partits no sobiranistes s'han mostrat molt contraris a col·laborar amb aquesta llei, ja que consideren que no es pot legislar sobre una eventual Catalunya independent quan, al seu judici, no hi ha una majoria partidària de la independència. Tanmateix, amb els vots de Junts pel Sí i la CUP n'hi hauria prou per anar superant tots els obstacles parlamentaris per arribar al debat plenari final.

Al marge de la decisió del TC

JxSí i la CUP tenen en marxa tres ponències d'aquestes característiques: la de la llei de la protecció social catalana, la de la llei per crear una administració tributària, i la de la llei per a un règim jurídic català; tres normes que veuen clau per situar Catalunya en condicions de declarar la seva independència.

Partits com el PSC i Ciutadans van presentar recursos d'empara al Tribunal Constitucional contra les ponències –el PP també té previst fer-ho–, però les mateixes fonts asseguren que no ho veuen com un problema: "El TC que faci el que vulgui, la feina l'ha de fer el Parlament".

stats