Política 17/02/2016

JxSí i la CUP minimitzen el conflicte per l'ATLL i els concerts a les escoles

Els dos grups eviten enfrontar-se per aquestes qüestions en el ple del Parlament

Sara González
3 min
Les diputades de la CUP Anna Gabriel i Mireia Boya, al ple del Parlament / ACN

BarcelonaQuan Junts pel Sí i la CUP van segellar un acord d'investidura, ja es va preveure que mantenir l'estabilitat del Govern seria complex perquè hi ha tot un llistat de temes on els posicionaments entre els dos grups i fins i tot internaments dins de Junts pel Sí no són coincidents. Amb tot, en el ple d'aquest dijous han fet mans i mànigues per minimitzar el conflicte i han evitat enfrontar-se per dues de les qüestions polèmiques que allunyen la CUP de CDC: la gestió de l'aigua i els concerts a les escoles.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

D'entrada, els dos grups parlamentaris han transaccionat una moció sobre la gestió de l'aigua i el projecte d'Aigües Ter Llobregat (ATLL), una qüestió que va quedar en l'aire quan es va tancar l'acord d'investidura. "La decisió sobre la titularitat de la gestió de l'aigua vindrà determinada per allò que s'hagi acordat sobre el model de gestió de l'aigua en el si del procés constituent", afirma el text, que promet, això sí, "defensar el model públic de gestió". La CUP va considerar fa uns dies que amb l'informe presentat per Antifrau, que detecta presumptes irregularitats en la gestió, n'hi havia prou per retirar-li la concessió de l'ATLL a l'empresa Acciona. Amb tot, el diputat de la CUP Sergi Saladié ha defensat aquest dimecres que cal "explorar la possibilitat d'estudiar" si l'informe d'Antifrau permet "revertir i recuperar la gestió de l'aigua" obrint un expedient informatiu sobre els fets que analitzi la situació.

També des de Catalunya Sí que es Pot han presentat una moció que defensa que es retorni l'ATLL a la titularitat pública. La diputada de Catalunya Sí que es Pot Hortènsia Grau ha titllat de "trist" que la CUP hagi decidit transaccionar amb Junts pel Sí la seva moció, una acció que, al seu judici, no és més que una "pilota endavant per guanyar temps" quan en realitat el que cal és "posar ordre al nyap jurídic". La dirigent ecosocialista ha assegurat que ha rebut per part de Saladié la seva voluntat de "revertir el procés de privatització de l'ATLL", però ha defensat que el camí per fer-ho possible és que la Generalitat retiri el recurs de cassació i no esperar al resultat d'un nou expedient sobre una qüestió sobre la qual Antifrau ja s'ha pronunciat. "Aquest serà un petit Castor català", ha sentenciat Grau.

Pel que fa als concerts a les escoles, Junts pel Sí i la CUP han votat en contra d'una moció presentada pel PP per preservar els ajuts als centres educatius privats i mantenir la xarxa mixta d'escoles a Catalunya. La diputada popular María José García Cuevas ha demanat que les famílies tinguin "llibertat d'elecció" a l'hora d'escollir si volen que els seus fills vagin a una escola pública o concertada i que aquesta tria no quedi "supeditada al nivell de renta" per evitar que hi hagi una "educació elitista", un postulat que ha rebut el suport de Ciutadans. La diputada de Junts pel Sí Anna Simó ha defensat l'aplicació de la LEC sense entrar en el detall dels concerts mentre que la cupaire Pilar Castillejos ha defensat una "única xarxa pública" d'escoles i que se suprimeixin els concerts i les subvencions a les escoles que segreguen per sexe. Catalunya Sí que es Pot i el PSC, per la seva banda, també han votat en contra de la moció del PP.

Durant les negociacions per la investidura, el mateix Artur Mas va anunciar que el capítol sobre els concerts educatius queia de les negociacions per la impossibilitat d'arribar a un acord amb la CUP.

stats