DEBAT AL PLE
Política 22/04/2016

JxSí i la CUP topen pels comptes al Parlament

La cambra insta a rescindir els concerts a l’escola segregada amb la coalició dividida

Laia Vicens / Gerard Pruna
2 min
Junqueras i Puigdemont al ple d’ahir.

BarcelonaSi el ple d’ahir al Parlament va ser un assaig de la negociació dels pressupostos, el Govern i la CUP encara tenen un llarg camí per recórrer. Dues mocions del PSC i Catalunya Sí que es Pot (CSQP) van radiografiar que les posicions inicials de Junts pel Sí i l’esquerra anticapitalista encara s’han d’acostar més. Uns i altres, però, hi treien importància després de la votació i coincidien que l’hora de la veritat arribarà quan s’entri a negociar amb detall uns pressupostos avui en fase embrionària. La setmana passada tot just va haver-hi el “primer contacte” entre els cupaires i el departament d’Economia en una reunió al Parlament, tal com va avançar l’ARA aquest dijous.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Les dues mocions van fer palès que, d’entrada, les posicions dels dos grups encara són distants. Van mostrar unitat d’acció per rebutjar els punts que imposaven terminis a la presentació dels comptes i que instaven a negociar amb el govern espanyol un nou sistema de finançament o l’objectiu de dèficit públic. Ara bé, van topar en àmbits clau, com el que feia referència a plantejar una quitança del deute, reformar l’impost de successions, revisar els beneficis fiscals que aplica la Generalitat, reduir els càrrecs de confiança, revisar les subvencions als mitjans de comunicació, i l’impost a les grans fortunes.

Fonts de Junts pel Sí raonaven més tard que no creuen que les diferències amb la CUP siguin “insalvables” i atribuïen la votació a una maniobra de CSQP per fer trontollar el pacte d’estabilitat. La confluència d’esquerres va donar per tancada qualsevol “oportunitat” de negociar els pressupostos amb el Govern. I això que van aconseguir que el Parlament aprovés per primera vegada suprimir els concerts a les 16 escoles catalanes que segreguen per sexe, en una votació caòtica, que va confondre Ciutadans i va dividir Junts pel Sí.

Junqueras vota amb CDC

La subvenció a les escoles segregades ja va tensar CDC i ERC. Fa un mes, i també davant d’una moció de CSQP, la coalició va optar per tombar la iniciativa, que demanava retirar els concerts a aquests centres. Ahir, en canvi, no es va preservar la unitat a Junts pel Sí. Fins a 26 diputats -els d’ERC i alguns independents- van abstenir-se, mentre que la resta -entre els quals, el líder dels republicans, Oriol Junqueras- van votar en contra d’eliminar els concerts. El president del grup parlamentari de JxSí, Jordi Turull, va treure ferro a la discrepància. “No ens amaguem, hi ha matèries en què veiem les coses diferents”, va dir.

Ara bé, el que va permetre aprovar el punt de la polèmica va ser l’error de Ciutadans, ja que va votar a favor en lloc d’abstenir-se. Ja van anunciar, però, que demanaran “revertir tots els efectes” que pugui tenir l’aprovació del punt. De fet, la consellera d’Ensenyament, Meritxell Ruiz, va avisar, a l’ACN, que el concert no es retirarà perquè la llei d’educació (LEC) no ho permet.

stats