OFEC DE L’AUTOGOVERN
Política 28/11/2015

L’Estat presumeix de fer acatar el Govern i obre l’aixeta a les farmàcies

Mas lamenta haver de “demanar caritat” al FLA cada mes i reclama els 3.034 milions pendents

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
L’Estat presumeix de fer acatar el Govern i obre l’aixeta a les farmàcies

MadridA la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, se li va il·luminar ahir la cara quan li van preguntar per la intervenció de les finances de la Generalitat. Duia ben apuntada la resposta: “Catalunya ha començat a complir les condicions per rebre el fons de liquiditat autonòmic (FLA) ordinari”, va anunciar amb satisfacció durant la roda de premsa de després del consell de ministres. Una setmana abans, com a càstig pel procés independentista, anunciava la imposició de condicions especials a Catalunya per prestar-li els diners: el control diari de les factures i una inspecció mensual exhaustiva del que gasta.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La Generalitat s’ha afanyat a començar a complir tots els requisits aquesta setmana perquè les farmàcies catalanes poguessin cobrar a finals de mes. Finalment, el ministeri d’Hisenda va enviar ahir “directament” el crèdit del FLA per a proveïdors: 101,12 milions d’euros per als farmacèutics, 7,1 milions d’euros per a concerts sanitaris i 4,1 milions en subvencions per a entitats locals.

Formen part del paquet de 319,3 milions d’euros que pertoquen a Catalunya aquest novembre d’acord amb el crèdit que concedeix Hisenda cada mes a diverses comunitats autònomes a interès zero [vegeu el complement], però en cap cas l’Estat ha començat a pagar els 3.034 milions d’euros pendents per a aquest any, i que formen part del fons de romanent del FLA. Són els diners que reclama el Govern per poder quadrar els comptes aquest 2015 i també per poder pagar el mes pendent a les farmàcies. Si bé a principis d’any se’ls pagava a 90 dies, ara s’està fent a 120 dies perquè es va deixar de pagar a l’octubre.

La notícia que Sáenz de Santamaría va anunciar ahir a bombo i plateret, doncs, era simplement el pagament dels diners que pertocaven aquest mes d’una bossa de 874,19 milions d’euros per al conjunt d’autonomies. Un fet que el president en funcions de la Generalitat, Artur Mas, titlla de “vergonyós”. “Sembla que hagis d’anar a demanar caritat a final de mes per poder aguantar un sistema que el país com a tal és perfectament capaç d’aguantar i millorar”, va lamentar durant la seva intervenció en el balanç del Pla de Salut 2011-2015 de la Generalitat. I és que les noves condicions del govern espanyol per donar crèdit a Catalunya estaven pensades per rebre l’anomenat FLA extraordinari de 3.034 milions d’euros, però de retruc també han afectat les condicions del FLA ordinari, el cobrat finalment ahir.

La teoria de Mas-Colell

Fonts del departament d’Economia van confirmar ahir a l’ARA que ja han iniciat tots els passos que l’Estat els exigia per cobrar els diners. Però el conseller Andreu Mas-Colell veu molt difícil que arribin els diners abans del gener perquè, de rerefons, hi veu una doble raó política. Primer: un càstig al procés a les portes del 20-D. I segon, i més vinculat als comptes del govern espanyol, la por que les arques de l’Estat tanquin el 2015 amb el deute públic superant el 100% del PIB, un fort llast del mandat de Rajoy.

“La meva sospita és que no tenen els diners”, assegurava dijous en una entrevista a 8TV Mas-Colell. El Govern ja ha dit que farà el que sigui, “agenollar-se” o “córrer els 100 metres llisos”, per tenir els diners al desembre. “No és necessari que facin esport -va respondre ahir Sáenz de Santamaría-. Només falta que compleixin les condicions”. La Moncloa assegura que compliran, però no ha avançat quan començaran a pagar. I Mas-Colell està convençut que ja serà a principis de l’any que ve.

stats