Política 11/10/2017

L'Estat amenaça la Generalitat de portar-la als tribunals per adoctrinament a les escoles

Méndez de Vigo ja ha enviat dos requeriments a la conselleria d'Educació del Govern

Júlia Manresa
2 min
El ministre d'Educació, Íñigo Méndez de Vigo.

MadridUna de les conseqüències de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució espanyola és que les escoles catalanes, per exemple, passin a ser competència absolutament de l'Estat. Això és el que ha reclamat aquest dimecres el diputat de Ciutadans, Toni Cantó, que ha exigit al minisre d'Edudació, Íñigo Méndez de Vigo, que l'apliqui perquè es deixin d'adoctrinar els nens catalans amb idees independentistes.

Cantó ha enumerat diversos casos en què assegura que es manipulen els continguts d'història a les escoles catalanes o que es canvien les classes de plàstica per "tapar amb bolígraf les corones de la bandera espanyola". També s'ha referit a casos en què fills de guàrdies civils s'han vist discrimnats per professors a les escoles després de l'1-O.

Davant d'aquestes exigències i retrets, Méndez de Vigo ha assegurat que Cantó "té tota la raó" i ha condemnat totes aquestes denúncies i afirmacions, però ha assegurat que el govern espanyol no pot fer-hi més perquè les competències d'educació estan transferides a les comunitats autònomes. El ministre ha explicat que l'única via que té l'Estat és la de l'alta inspecció, per la qual cosa ha avançat que a hores d'ara s'han enviat dos requeriments a la conselleria d'Educació de Catalunya, un del 27 de setembre i un del 6 de setembre, amb un recull de denúncies i fets que consideren constitutius de delicte. "Si no obtenim la resposta adequada anirem als tribunals, aquest és el sistema que tenim", ha sentenciat.

Segons han apuntat fonts del departament d'Ensenyament, els requeriments els pregunten sobre un suposat cas d'adoctrinament a una escola d'Olot i sobre la suposada discriminació dels fills d'agents de la Guàrdia Civil a la Seu d'Urgell i a Sant Andreu de la Barca.

Ensenyament ha explicat que en el cas d'Olot, diversos pares van signar una autorització perquè els alumnes es manifestessin després de les detencions a membres del Govern del 20 de setembre. El centre va deixar clar que es tractava d'una iniciativa dels alumnes i no de l'institut i que comptava amb l'autorització dels pares. La normativa diu que els alumnes de 3r i 4t d'ESO poden sortir del centre si compten amb l'autorització dels pares.

El requeriment també pregunta a la conselleria sobre els casos de la Seu d'Urgell i Sant Andreu de la Barca, en què fills de guàrdies civils asseguren que han estat discriminats al centre després del referèndum de l'1-O.

Ensenyament ha assegurat que contestarà els requeriments.

Al seu torn, Méndez de Vigo ha fet servir aquesta interpel·lació com a excusa per demanar un pacte per a l'educació amb tots els partits polítics i ha obert la porta a qualsevol modificació que els grups parlamentaris considerin necessària. També ha deixat clar que "és l'oportunitat per deslligar l'educació de les intencionalitats polítiques".

stats