Política 12/10/2012

Uns milers de persones omplen la plaça Catalunya en contra de la independència

La concentració ha transcorregut sense incidents i no s'ha hagut de tallar el trànsit. Segons els organitzadors, hi han assistit més de 100.000 persones. La delegació del govern espanyol a Barcelona parla de 65.000 assistents, i la Guàrdia Urbana rebaixa la xifra a 6.000 assistents. Els Mossos han identificat preventivament 118 persones, a les quals han decomissat navalles, punys americans o simbologia feixista

Sara González / Marc Colomer
2 min
Milers de persones han omplert la plaça de Catalunya / AFP

BarcelonaUns milers de persones han omplert aquest migdia el perímetre de la plaça Catalunya de Barcelona amb banderes espanyoles, senyeres i banderes europees per manifestar-se en contra de la independència. No s'ha registrat cap incident destacat i la concentració ha transcorregut amb normalitat i en un ambient festiu i familiar. No obstant, els Mossos d'Esquadra han evacuat dues persones de l'escenari de la plaça per evitar enfrontaments, segons han informat en un comunicat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tampoc s'ha hagut de tallar el trànsit. A la concentració, organitzada per la Plataforma de España y Catalanes amb el lema 'Catalunya som tots', s'hi han sumat dirigents del PP català com Alícia Sánchez-Camacho o Alberto Fernández Díaz, el líder de Ciutadans, Albert Rivera, i el de Plataforma per Catalunya, Josep Anglada. De fet, el portaveu de la plataforma, Manel Parra, és militant del PP.

100.000 o 6.000 assistents?

Segons els organitzadors, hi han assistit més de 100.000 persones. La delegació del govern espanyol a Barcelona parla de 65.000 assistents, i la Guàrdia Urbana rebaixa la xifra a 6.000 assistents.

El manifest, en tres idiomes

Al manifest, llegit en català, castellà i anglès, s'ha denunciat que "ningú té dret a demanar-nos que optem per la nostra condició de catalans o espanyols" i que "no volem que se'ns imposi una realitat aliena", frases que han estat rebudes amb aplaudiments per part dels assistents. La lectura ha acabat amb un "Visca Espanya i Visca Catalunya".

La majoria de pancartes feien al·lusió als valors de la unitat d'Espanya i anaven en contra del nacionalisme català. Tal com havien demanat els organitzadors, no hi ha hagut gairebé banderes preconstitucionals ni símbols d'extrema dreta a la manifestació, tot i que sí que hi havia joves amb estètica 'skin'. Al final de l'acte ha caigut un xàfec que ha fet accelerar la cloenda de la concentració.

118 identificacions preventives

Segons els Mossos d'Esquadra, un dispositiu format per 500 efectius policials han treballat a les diferents concentracions de Barcelona. Els Mossos han fet un total de 118 identificacions preventives a Barcelona i Terrassa, a les quals han decomissat materials com navalles –algunes, amb dibuixos d'àguiles, esvàstiques i creus gamades–, punys americans, xapes de simbologia nazi o màscares antigas, entre altres. Un 10% d'aquests provenien de fora de Catalunya.

stats