Política 27/09/2014

Mas: "Si el TC suspèn la consulta seguirem amb els preparatius"

El president afirma que està disposat a assumir "en persona" responsabilitats. Sobre la corrupció, creu que ell sempre s'ha comportat correctament

Ferran Casas
2 min
Artur Mas, en un moment de la seva entrevista amb Mònica Terribas

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha afirmat aquest dissabte al vespre en una entrevista de Mònica Terribas a TV3 que si el decret convocant el 9-N que ha signat i la llei de consulta "queden suspeses pel Tribunal Constitucional però no automàticament anul·lades" aquesta seria una suspensió que es podria aixecar en "qualsevol moment". Per tant, encara que el govern espanyol recorri a l'alt tribunal (ho acordarà dilluns) i se suspengui el decret i la norma ell seguirà "amb els preparatius" de la consulta perquè "en el moment que s'aixequés la suspensió caldrà estar preparats per votar".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Mas, que ha afirmat que "no hi ha cap oferta de Madrid" per frenar el procés sobiranista malgrat que s'hi haurien "d'agafar si volen resoldre el conflicte", ha indicat que tot plegat no es pot "plantejar en una qüestió de fidelitat o no la legalitat catalana perquè no sabem l'abast de la decisió del TC". El president ha insistit, davant la insistència de l'entrevistadora, en que "una cosa és la suspensió i l'altra és l'anul·lació" i ha afegit que "el nostre vaixell és de vela però porta motor. Si ens quedem sense motor no plegarem les veles i per poc vent que hi hagi mantindrem el rumb", en una metàfora per deixar clar que no renunciarà a consultar als catalans.

El president, entrevistat a la sala Torres García del Palau de la Generalitat, ha fet vots per mantenir la unitat política i ha afirmat que si el TC suspèn la consulta reunirà les forces polítiques per parlar-ne i que cal "prendre les decisions junts". Sobre l'escenari de la desobediència ha afirmat que no demanarà "a ningú que arrisqui res" però que ell està disposat a "assumir en persona tots els riscos necessaris en quant a responsabilitats de tipus legal".

Mas ha evitat referir-se a l'escenari d'unes eleccions plebiscitàries perquè ara aquest és, segons ha dit, un escenari que no convé abordar i s'ha mostrat convençut que la seva posició s'acabarà posicionant si Catalunya vota. "És bàsic que el marc de la consulta sigui ben entès i valorat per les seves garanties, que sigui homologat", ha dit abans d'evitar aclarir si ERC pot entrar aviat al govern. Pel que fa a l'absència d'ICV a la signatura del decret d'avui li ha volgut treure ferro tot i que ha aclarit que no era "una foto, sinó molt més".

Terribas ha preguntat directament a Mas per si ell estava net de corrupció i el president ha quedat sorprès: "Jo crec que sí que estic net de corrupció, sempre m'he comportat de forma correcta. Puc haver tingut alguna falla, com tothom, algun cop potser sí, no ho sé", ha afirmat. Mas ha donat a entendre que, de la mateixa forma que han sortit informes falsos o apòcrifs per desacreditar-lo, en poden "sortir més".

Pel que fa al cas Pujol ha lamentat el to d'alguns diputat a la compareixença el divendres perquè "van traspassar la línia" i ha indicat que l'expresident no va cometre un "delicte" en amagar patrimoni a l'estranger durant anys.

stats