Política 17/03/2014

Pilar Rahola: "Marta Rovira té les tres 'es' de l'independentisme: ètica, estètica i èpica"

Es presenta el llibre 'Marta Rovira, cada dia més a prop', de la periodista i escriptora Eva Piquer

Sílvia Barroso
4 min
Eva Piquer, l'autora de 'Marta Rovira, cada dia més a prop', Marta Rovira i Pilar Rahola, durant la presentació del llibre / CRISTINA CALDERER

BarcelonaAlfred Bosch l'anomena 'Madame Procés' i és perquè encarna "les tres 'es' de l'independentisme, ètica, estètica i èpica": així és Marta Rovira, secretària general d'ERC, segons la descripció que n'ha fet aquest dilluns Pilar Rahola, periodista, escriptora i també exdirigent del partit. Ho ha dit en la presentació del llibre 'Marta Rovira, cada dia més a prop', d'Eva Piquer, que repassa la carrera política i despulla la personalitat de la dona que és la mà dreta d'Oriol Junqueras.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Rahola ha repescat una "confidència" que un dia li va fer un conseller de la Generalitat. Segons aquest episodi, Alfredo Pérez Rubalcaba hauria explicat un dia que la situació de Catalunya és molt complexa de resoldre perquè a Catalunya –en el procés sobiranista– hi ha "la 'e' de l'ètica, la 'e' de l'estètica" –"cojones, esto es muy bonito", hauria dit el secretari general del PSOE– "i la 'e' de l'èpica". "En cambio yo solo tengo la 'e' de España, que está muy jodida", hauria conclòs.

Aquest esquema Rubalcaba és el que es pot aplicar a Marta Rovira, segons Rahola. "A través dels ulls de l'Eva Piquer, ho veiem com ho viu no la política, sinó la dona", ha anunciat.

Perquè "el moviment [independentista] té tres 'es', però la Marta les encarna com ningú. La 'e' de l'ètica perquè ni els seus enemics, si és que en té, no poden dir que no és honesta, respira honestedat i ètica. I no em digueu que no és estètica, perquè sempre somriu, amb aquest posat de bon rotllo que transmet que això no va contra ningú. I l'èpica està clara, perquè s'ha ficat en un embolic remarcable". "Ni els més grans d'aquesta sala han viscut un moment com aquest, i esperem que no el tornem a viure perquè ja ho haurem resolt", ha conclòs Rahola.

Eva Piquer: "No hi ha manera de trobar algú que parli malament de la Marta"

Com a autora del llibre, Eva Piquer ha explicat que ha escrit "sobre la Marta, però també sobre una generació nascuda en democràcia, que no coneix res més que la democràcia ni ganes, que no va córrer davant dels grisos, ni va viure l'independentisme dels anys 80, i que ara s'encomana a la democràcia".

Per Piquer, Rovira és "una líder en construcció, però Déu n'hi do el que ha fet, com participar en la negociació del Pacte per la Llibertat, o les negociacions amb CiU pels temes de la consulta". "Per això Alfred Bosch li diu Madame Procés, i si acabem votant la Marta hi haurà tingut molt a veure", ha afegit.

Durant el procés d'escriptura del llibre, l'autora ha descobert que Rovira "no té res a amagar" i que "el problema és que no hi ha manera de trobar algú que en parli malament". "Vaig estar a punt de trucar a Alícia Sánchez-Camacho", ha dit fent broma Piquer.

Sigui com sigui, l'autora ha intentat "fer un llibre periodístic, que en destaqués les virtuts però també les mancances". "Si té més virtuts que mancances és problema seu", ha rematat.

Marta Rovira: "Llegint aquest llibre m'he entès millor a mi mateixa"

El torn de la protagonista de l'obra que es presentava ha estat carregat d'emotivitat des del principi. De fet, Marta Rovira és retratada com una persona força emotiva al llarg de les 180 pàgines que ha escrit Eva Piquer.

La secretària general del partit, que no fa gaires anys estava immers en lluites internes molt dures, ha advertit des d'un primer moment que en part se sent incòmoda amb el fet que hi hagi un llibre que parli sobre ella. Però alhora ha manifestat entusiasme per aquest llibre, que ha agraït a Eva Piquer. "Potser no cal que hi hagi un llibre sobre mi, però el fet és hi és i que hi he estat d'acord. El llibre és fantàstic si no és perquè parla de mi. Enganxa, és molt amè, és modern, és fresc", ha dit.

"Llegint aquest llibre m'he entès millor a mi mateixa, és una desclassificació brutal d'informació sobre mi", ha reconegut. Però ha tornat a insistir en "l'angoixa" que li havia provocat la idea de despullar-se de la manera que ho ha fet. "Però la meva vida no té cap mena d'interès especial", ha dit, i ha petat: se li ha trencat la veu quan ja feia estona que la tenia presa, i s'ha posat a plorar. Un aplaudiment de la sala l'ha tret del tràngol, i ha pogut explicar una anècdota que ha arrencat les rialles del públic. "Que es fes un llibre sobre mi m'ha arribat a angoixar tant que he arribat a somiar que en comprava tots els exemplars [perquè no el veiés ningú], però no ho he fet, perquè no tinc diners i perquè l'Eva ha fet una molt bona feina", ha aconseguit arrodonir.

Sala plena de gom a gom

El president dels republicans, Oriol Junqueras, no s'ha perdut l'acte, que s'ha fet a la Fàbrica Moritz. La sala estava plena de gom a gom i entre el públic hi havia diversos càrrecs i excàrrecs d'ERC –Oriol Amorós, Jordi Portabella, Joan Manuel Tresserras– i també d'altres partits, com el conseller de Presidència, Francesc Homs, i Jordi Turull, portaveu parlamentari de CiU.

Retrat a fons

Tot i que reflecteix el pensament polític de la portaveu del grup parlamentari dels republicans i els principals episodis de la seva carrera –com la pacificació del partit i les negociacions per acordar una data i una pregunta per a la consulta–, el llibre de Piquer retrata a fons l'aspecte humà de Marta Rovira. La descriu a partir de fets i, sobretot, mitjançant entrevistes amb ella mateixa i amb el seu entorn, el polític, el familiar i el més íntim. Hi surten des de Francesc Homs fins a Oriol Junqueras, passant per Joan Puigcercós, Alfred Bosch, la seva família, les seves amigues, el seu marit i l'advocat Sebastià Puigdecanet, al bufet del qual va treballar com a advocada abans de dedicar-se professionalment a la política.

stats