Política 02/12/2014

Mas encarrega a un advocat privat la seva defensa per la querella del 9-N

L'escollit, Xavier Melero, és advocat de capçalera de CiU i extern als serveis jurídics de la Generalitat

Efe
2 min

MadridEl president català, Artur Mas, ha encarregat la seva defensa a Xavier Melero, advocat de capçalera de CiU extern als serveis jurídics de la Generalitat, en el cas que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) admeti a tràmit la querella de la Fiscalia pel 9-N.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons han informat fonts judicials a Efe, el Govern ha contactat ja amb Melero per encarregar-li la defensa de Mas, cosa que ha acceptat el lletrat, que ja ha representat diversos polítics de CiU als tribunals, entre ells alguns imputats per corrupció com l'exdiputat de CiU Oriol Pujol.

Mas ha fet ja formalment l'encàrrec a l'advocat Xavier Melero, quan el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TJSC) encara no ha decidit si admet a tràmit la querella que la Fiscalia ha presentat contra Mas, la vicepresidenta Joana Ortega i la consellera d'Educació, Irene Rigau, per les responsabilitats penals derivades del procés participatiu del 9-N, suspès pel Tribunal Constitucional.

Amb aquesta decisió, Mas deixa l'estratègia de la seva defensa en mans d'un advocat particular, encara que els serveis jurídics de la Generalitat –que han estat assessorant el govern català durant el procés per a la convocatòria alternativa del 9-N– podrien col·laborar puntualment amb ell.

Melero és el lletrat de l'exdiputat i exsecretari general de CDC Oriol Pujol en la causa que té oberta per suborn i tràfic d'influències per intentar arreglar suposadament el mapa d'estacions d'ITV a Catalunya i també va portar el diputat de CiU Ferran Falcó en la investigació pel presumpte pagament de comissions del 3% a través de l'empresa d'habitatge públic de la Generalitat Adigsa, un cas que es va acabar arxivant per al parlamentari.

El lletrat porta també la defensa de Josep Prat, expresident de l'Institut Català de la Salut (ICS) en l'anomenat cas Innova, en què el jutge instructor va obrir una investigació per descobrir si els honoraris de Melero els pagava la Generalitat.

A més, Xavier Melero va ser l'advocat de Jordi Pujol Ferrusola, primogènit de l'expresident de la Generalitat, en la causa que té oberta a l'Audiència Nacional, encara que va deixar el cas després de la carta de confessió en què Jordi Pujol va admetre haver tingut una fortuna oculta a l'estranger.

La Generalitat de Catalunya, de moment, no ha volgut donar explicacions del motiu pel qual Mas utilitza un advocat privat.

Segons avança avui el diari El País, la defensa de la vicepresidenta catalana, Joana Ortega, anirà a càrrec de l'advocat Rafael Entrena.

stats