EL FUTUR DE LA LEGISLATURA
Política 22/10/2015

Mas intenta que el cas no contamini la nova etapa

El president compareixerà demà al Parlament per explicar-se sobre l’adjudicació d’obra pública

Oriol March
3 min
El president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, va firmar ahir el decret  de constitució del nou Parlament, que se celebrarà dilluns vinent.

Barcelona“Segurament no li surten les coses a la primera, però se n’acaba sortint”. Així s’expressava ahir un dirigent de Convergència poc després de la compareixença del president de la Generalitat, Artur Mas, després de firmar el decret de constitució del Parlament. El resultat del 27-S -majoria independentista en escons- obliga Junts pel Sí a entendre’s amb la CUP, i l’escenari s’ha enterbolit arran de l’escorcoll a la seu de CDC i la detenció del seu tresorer, Andreu Viloca, pel presumpte finançament irregular del partit a través de comissions. Mas no vol que aquesta nova derivada judicial que afecta el partit que lidera contamini l’inici d’una legislatura decisiva, i per això va demanar comparèixer a la diputació permanent del Parlament per explicar-se sobre com funciona l’adjudicació d’obra pública a la Generalitat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Es tracta d’un apartat esquitxat després de la detenció del director general d’Infraestructures.cat, Josep Antoni Rosell. “Poden escorcollar-ho tot i endur-se la documentació que vulguin, perquè estic absolutament convençut que tots els expedients d’adjudicació són impecables i més exigents que en qualsevol altra administració de l’Estat”, va considerar el president en funcions, que molt probablement compareixerà demà. És la segona vegada que Mas dóna explicacions a la diputació permanent en dos mesos: ja ho va fer el 2 de setembre per informar de la convocatòria d’eleccions anticipades, però finalment la sessió es va convertir en un monogràfic sobre l’escorcoll a la seu de CDC el 28 d’agost.

Per què aquesta rapidesa en la voluntat de comparèixer? L’entorn presidencial volia evitar que l’oposició s’unís a partir de dilluns -el dia en què comença oficialment la legislatura- per forçar la celebració d’un ple extraordinari. “Agradarà o no, però Mas sempre dóna explicacions”, repeteix sempre que pot el cercle presidencial. Amb aquesta compareixença, el primer ple que se celebrarà després de la constitució serà -segons els càlculs de Junts pel Sí, que ho negocia amb la CUP de moment sense cap acord- una sessió que solemnitzi l’inici del procés de desconnexió amb l’Estat.

Aquest és només un dels aspectes que les dues formacions tenen ara mateix sobre la taula. “Les negociacions són d’una gran complexitat i requereixen més temps si es vol que acabin bé”, va determinar Mas, que no troba “impossible” que hi hagi noves eleccions al març. Això passaria en cas que s’arribi al 9 de gener sense un acord per a la investidura. Tot i que no és l’escenari “desitjat” per al president en funcions, no falten els dirigents de CDC que no descarten una nova convocatòria en què Mas tornaria a ser candidat del partit. El resultat incert d’aquests comicis -en què el sobiranisme tindria moltes opcions d’anar per separat i d’empitjorar el resultat- és un dels elements que fan que Mas no vegi amb bons ulls l’escenari.

“Entre ràpid i malament, i més lent però que surti bé, ens quedem amb aquesta segona opció”, va considerar el president, que va admetre que la seva candidatura a la reelecció no està “desencallada”. El líder de Convergència va intentar treure pit pel seu paper al capdavant de la Generalitat -“Me l’he jugat al 100%”- i va voler assenyalar que, en cas que hi hagi entesa, “no serà amb tot ni per tot”. Això obre la porta a “parlar amb més gent” al llarg del mandat, si bé va evitar en tot moment especular sobre la possibilitat que altres formacions l’ajudin amb la investidura en funció de l’escenari que s’obri a les eleccions del 20-D.

Les cartes de la negociació

Mas, que no intervé directament en les converses amb la CUP -els dirigents de CDC que se n’encarreguen són Neus Munté, Josep Rull, Jordi Turull i Lluís Corominas-, va apuntar que les privatitzacions que l’esquerra alternativa vol revertir haurien d’anar acompanyades d’una partida pressupostària per afrontar-ho. “Per fer això s’han de tenir diners, i han de sortir d’algun lloc”, va considerar el president en funcions. Tot i ser “moderadament optimista”, també va apuntar que no hi ha acord per les mesures del pla de xoc social que vol la CUP. La negociació encara va per llarg.

stats