Política 16/12/2016

El govern espanyol, a Forcadell: "Insinuar que a Espanya la justícia no és independent és fals i injust"

Fonts del govern espanyol asseguren que els ministres ja estudien les 45 propostes de Rajoy i que intensificaran els viatges a Catalunya

Aleix Moldes / Mariona Ferrer
4 min
El portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, durant la roda de premsa posterior al consell de ministres. EFE

Barcelona / MadridCarme Forcadell ha agraït el suport dels milers de ciutadans que l'han acompanyat fins al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), on per primera vegada ha declarat una presidenta del Parlament. "Defensar Forcadell és defensar la democràcia", ha sigut el crit unànime dels partits, entitats i ciutadans sobiranistes que s'han mobilitzat. Crits de suport que el govern espanyol no creu que siguin un bon exemple per a la ciutadania. Tant el portaveu de l'executiu de Mariano Rajoy, Íñigo Méndez de Vigo, com el portaveu del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, han criticat que Forcadell parli de democràcia quan busca no ser "sotmesa a l'imperi de la llei".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Durant la roda de premsa posterior al consell de ministres, Méndez de Vigo ha fet una defensa aferrissada de la independència judicial a Espanya i ha retret a Forcadell que "insinuï" el contrari. "Insinuar que a Espanya la justícia no és independent és fals i injust. A Espanya no hi ha impunitat, tots estem sotmesos a l'imperi de la llei. Ningú pot tenir carta blanca per desobeir les lleis i menys els que han de complir una funció pública", ha assenyalat. Al seu torn, en una entrevista a Catalunya Ràdio, Millo ha subratllat que les manifestacions d'aquest divendres "no són en suport de la democràcia sinó en suport de la desobediència".

Méndez de Vigo, que manté un to molt més suau en la resposta al procés que la seva predecessora com a portaveu de l'executiu espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha afegit que "Forcadell ha d'acudir a la justícia i respectar les decisions judicials, perquè això és el que és normal a Europa". La Moncloa creu que han de ser els catalans els que "jutgin" quines són les "actituds dolentes i quines les bones".

Estudi de les 45 propostes de Puigdemont

Fonts del govern espanyol han avançat que els ministres ja estudien les 45 propostes -no inclouren la del referèndum- que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va traslladar a Mariano Rajoy el passat 20 d'abril i que tenen intenció d'intensificar els seus viatges a Catalunya. Amb aquest gest, volen donar "credibilitat" a l'operació diàleg empresa pel govern espanyol aquesta legislatura.

El delegat del govern espanyol a Catalunya, que ja va reclamar quan era diputat la dimissió de Forcadell pel cas pel qual està sent investigada per la justícia, ha recordat que el TSJC la investiga per un delicte de desobediència. "El TC va fer una sentència clara i, malgrat els advertiments, les conclusions del procés constituent es van votar al ple", ha recordat.

Segons Millo, si el TSJC acaba inhabilitant Forcadell serà una decisió que haurà de ser respectada per totes les parts. "No m'agradaria que passés, però ho haurem de respectar si la justícia ho determina". El delegat del govern espanyol ha deixat clar que "no es persegueix Forcadell per les seves idees sinó per haver desobeït una ordre del TC".

PSOE, PSC, PP i C's critiquen Forcadell

En la mateixa línia s'han manifestat tant els socialistes com Ciutadans. El portaveu del PSOE al Congrés, Antonio Hernando, ha criticat el suport popular a Forcadell. "No m'agrada gens aquesta pràctica habitual de fer grans manifestacions a les portes dels tribunals quan un líder polític va a declarar. Em sembla poc respectuós per a la independència judicial", ha dit a TVE, i ha recordat als que "posen la paraula democràcia davant" que "donar suport a la democràcia és respectar la llei".

Des del Parlament, després d'escoltar Forcadell, els grups constitucionalistes han criticat les declaracions de la presidenta. Des de C's, el portaveu parlamentari, Carlos Carrizosa ha lamentat que milers de persones s'hagin manifestat a Barcelona "enganyades". "Creiem que moltes persones hi donen suport enganyades, perquè creuen que estan defensant el Parlament. Al Parlament som molts. Alguns respectem les lleis i d'altres no les respecten", ha opinat. Ciutadans ha subratllat que, davant del jutge, Forcadell "només s'ha representat a ella mateixa i a JxSí".

Pel que fa al PSC, el diputat Ferran Pedret ha lamentat la imatge que s'ha viscut a Barcelona. Els socialistes rebutgen la judicialització de la política que, segons ell, provoquen tant els independentistes com el govern espanyol. A l'executiu estatal, Pedret li ha demanat que no ofereixi als independentistes "les fotografies que volen i necessiten", mentre que a Forcadell li ha reclamat que respecti la Constitució i que no menteixi: "No s'està intentant prohibir el debat sobre la independència. S'ha debatut a fons sobre el tema i es continua fent cada dia".

Per la seva banda, el líder del PP al Parlament, Xavier García Albiol, ha dit que és "reconfortant" veure a la presidenta del Parlament declarant en la justícia ja que "es demostra que l'Estat de Dret funciona", però ha criticat que la plana major del Govern l'hagi acompanyat fins als jutjats. Davant la possibilitat que Forcadell pogués seguir presidint la cambra catalana encara que fora finalment inhabilitada, Albiol ha estat contundent: "En cas de ser inhabilitada, té les mateixes possibilitats de seguir sent presidenta del Parlament que jo de ser president dels Estats Units d'Amèrica", ha ironitzat.

La Moncloa no concreta una reunió amb el Govern

Méndez de Vigo ha tornat a evitar aquest divendres concretar si Sáenz de Santamaría té previst reunir-se amb el vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, abans de la Conferència de Presidents autonòmics. La Moncloa segueix pressionant Carles Puigdemont perquè hi assisteixi, però no té intenció, per ara, de fer cap pas més que les declaracions des de la tribuna de la sala de premsa del consell de ministres.

stats