Política 19/02/2017

Millo afirma que hi ha trobades secretes entre Generalitat i Estat i el Govern el desmenteix

El delegat del govern espanyol a Catalunya confirma que l'executiu estatal farà una oferta amb 46 punts en la qual només s'exclourà el referèndum

Ara
2 min
El delegat del govern espanyol, Enric Millo, i el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, en la trobada d'aquest divendres

Barcelona"Estem dialogant i li puc assegurar que hi ha trobades i que no són sempre públiques". El delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, ha afirmat aquest diumenge en una entrevista al 3/24 que aquestes reunions s'estan fent "a tots els nivells", tot i que no n'ha detallat els interlocutors. "El govern espanyol manté la mà estesa per dialogar, perquè és la nostra obligació. Tothom ha de tenir la tranquil·litat que les converses hi són, el diàleg hi és", ha insistit. Fonts de la Generalitat han negat, però, que hi hagi cap reunió secreta amb els representants del govern de l'Estat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"La proposta de l'estat espanyol és com l'esperit sant, tothom en parla però ningú l'ha vist". Així ha reaccionat el president del Govern, Carles Puigdemont, a les paraules de Millo. El cap de l'executiu, en visita a la regió d'Occitània, ha descartat cap reunió secreta amb l'executiu estatal. "I cregui'm, ja ens agradaria que hi hagués una negociació en el format que fos", ha subratllat. "No hi ha hagut cap reunió, ni privada ni oficial", ha insistit. Puigdemont ha instat l'Estat a tirar endavant una negociació perquè, fins el moment, "l'única proposta que hi ha sobre la taula és la d'un estat independent vers la voluntat d'Espanya de mantenir un statu quo que no funciona".

En un acte a Lleida, la consellera de Presidència i portaveu de la Generalitat, Neus Munté, ha estat al migdia la primera responsable del Govern en reaccionar, tot afirmant que no han rebut "cap oferiment de diàleg ni cap proposta de seure i parlar com a persones civilitzades". Segons ella, l'únic que ha rebut la Generalitat han estat "amenaces d'inhabilitació" i exigències per limitat el diàleg "a les qüestions que ells volen tractar".

"Perquè els temes importants es puguin parlar amb la serenitat que requereixen, fer sempre públiques les reunions de vegades dificulta obtenir resultats", ha explicat Millo. El diàleg amb representants del Govern és habitual, ha explicat, malgrat que l'executiu català negui aquesta versió. Millo ha confirmat, a més, que l'executiu estatal està preparant una proposta de 46 punts que farà arribar aviat a la Generalitat, tal com publica aquest diumenge el diari 'El País'. L'única qüestió que quedarà fora d'aquest document, segons el delegat espanyol, és el referèndum. Munté ha respost a Millo que, ara per ara, els 46 punts que Carles Puigdemont va lliurar a Mariano Rajoy l'abril de l'any passat "continuen intactes".

Durant l'entrevista, Millo no ha concretat els mecanismes coercitius que té previst aplicar el govern espanyol en cas de referèndum unilateral, però ha garantit que "l'Estat impedirà" que es faci cap consulta. L''operació diàleg', que des de Madrid asseguren que continua viva, conviu amb l'anomenada 'operació precinte', a través de la qual Mariano Rajoy vol evitar que els catalans es pronunciïn sobre la independència.

stats