Política 04/06/2017

La Moncloa ja té a punt un paquet de pautes jurídiques perquè els funcionaris no col·laborin en el referèndum

El govern de Rajoy avisa que incomplir "l'essencial deure de lleialtat" amb la Constitució pot tenir conseqüències penals, segons Europa Press

Ara
2 min
Soraya Sáenz de Santamaría va dir que Rajoy manté contactes “discrets i constants” per a una eventual investidura.

MadridEl govern de Mariano Rajoy farà tot el possible per evitar que l'escenari d'un referèndum es faci realitat. Per això, té clar que els funcionaris catalans són una peça clau i s'esforça per recordar-los les possibles conseqüències de col·laborar-hi. Segons un document intern de la Moncloa avançat aquest diumenge per Europa Press, l'executiu espanyol vol recordar que la primera obligació d'un treballador públic és la "lleialtat" a la Constitució i, per tant, el fet d'incomplir-la pot comportar responsabilitats disciplinàries i fins i tot penals.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De fet, divendres el portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, va assegurar que no dubtaria a complir amb la llei i amb "el que ordena el Tribunal Constitucional". En aquest sentit, el document apunta que els funcionaris públics que infringeixin "l'essencial deure de lleialtat" a la carta maga poden incórrer en responsabilitats penals, i puntualitza que l'obediència als superiors jeràrquics no és una clàusula d'exempció de responsabilitat i menys quan aquestes odres siguin "clarament contràries" a l'ordenament constitucional.

Així queda recollit en un dels argumentaris interns de la Moncloa, segons explica l'agència Europa Press, i que també inclou algunes pautes de "defensa jurídica" que els funcionaris poden seguir "en cas de rebre ordres de dubtosa legalitat" per part del govern de la Generalitat.

Santamaría: "El referèndum no es farà, farem el que sigui per aturar-lo"

Així, una d'aquestes pautes és, per exemple, la recomanació als funcionaris que demanin que qualsevol ordre contrària a la Constitució sigui donada per escrit, una qüestió que la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ja havia discutit amb el president de la Central Sindical Independent de Funcionaris (CSIF), Miguel Borra. Aquest sindicat ha elaborat un protocol per als funcionaris que també recomana que si el seu superior insisteix en el requeriment de l'ordre, acudeixin als recursos legals.

Segons fonts citades per Europa Press, aquest recordatori sorgeix per les pressions que s'estan exercint sobre alguns funcionaris catalans.

"No alimentar el victimisme de Puigdemont"

Segons fonts del govern que cita la mateixa agència, la Moncloa està evitant respondre a la pregunta de Puigdemont sobre si l'Estat farà servir o no la força per impedir el referèndum perquè no vol "alimentar el victimisme". Així, les mateixes fonts lamenten que el govern de la Generalitat "intenti capgirar" la situació perquè estan intentant convèncer els funcionaris que no tenen empara legal i que no poden desobeir les seves ordres encara que vagin en contra de la Constitució i les resolucions del TC.

stats