Política 14/07/2017

Rajoy, sobre els relleus al Govern: "Avui es purguen els dubtosos i triomfa el radicalisme"

El president del govern espanyol creu que és una "mostra més de la deriva autoritària que trenca Catalunya"

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
Mariano Rajoy ha reaccionat en un acte amb empresaris i Íñigo de la Serna (dreta) a la Moncloa. EFE

Madrid"El que estem veient avui a Catalunya és una mostra més de la deriva autoritària que trenca cada dia les lleis i les normes que ens hem donat entre tots". Així ha reaccionat ràpidament el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, sobre la creació d'un Govern a mida a Catalunya per a l'1-O. Per al líder popular, Puigdemont "purga els dubtosos i triomfa el radicalisme". "Quin diàleg volen amb aquesta forma de comportar-se", s'ha preguntat davant de desenes d'empresaris en un acte a la Moncloa organitzat des de fa dos dies per anunciar el primer pla extraordinari d'inversions en carreters a través de la col·laboració público-privada.

Per a Rajoy, si ara s'han vist pressions als Mossos, l'oposició, funcionaris, als mitjans de comunicació, alcaldes... ara el president de la Generalitat "pressiona el seu propi partit". "Si pressionen així el seu propi partit, què no faran amb la resta?", s'ha preguntat també, assegurant que el govern d'Espanya "estarà en el seu lloc" perquè el referèndum no se celebri. El president espanyol considera que el Govern "es mira al melic immers en les seves pròpies pugnes" i Puigdemont, amb aquest nova "mostra" de "deriva autoritària", trenca tant les normes com Catalunya, així com "trenca l'interès general" i actua "contra els catalans".

Si la Moncloa es fregava les mans a mitjans de setmana per les informacions sobre la crisi de Govern, avui es mostrava visiblement més preocupada. Durant la roda de premsa posterior al consell de ministres, el portaveu espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, ja no ha assenyalat que "el referèndum acabarà amb el Govern", tal i com va fer la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, dimecres. Amb el relleu, Puigdemont els demostra de nou que està determinat a tirar endavant, malgrat "la via de la unilateralitat sigui cada cop més reduïda", assenyalen fonts del govern espanyol.

"Sensació de campi qui pugui" al Govern

Segons les mateixes font, els relleus de Puigdemont donen una "sensació de campi qui pugui". "Això és com qual algú té un amic i aquest li diu que entrarà al desert sense cantimplora. L'únic que podem fer és avisar-lo", afegeixen sobre la possibilitat d'actuar ja per suspendre algun membre del Govern a través de la reforma del TC, un màxim que encara no està sobre la taula.

Per a Méndez de Vigo, la remodelació és un "agreujament de la situació dins del Govern". Preguntat però si aquesta remodelació portarà la Generalitat a "ignorar" més les resolucions judicials, ha considerat que això ja ha passat fins ara.

Pendents de la compra d'urnes

La Moncloa està a la que salta i ja ha avançat aquest divendres que dimarts que ve la justícia actuarà ràpidament contra la previsible compra d'urnes per part de les conselleries d'Economia i Exteriors, que n'assumiran l'encàrrec. Méndez de Vigo ha recordat que el Tribunal Constitucional considera fora de la llei qualsevol acte preparatori, com també el del Teatre Nacional de Catalunya (TNC).

A poc més de dos mesos de l'1-O, el govern de Mariano Rajoy està satisfet d'haver aconseguit retardar els preparatius per a la votació, mentre que fa tres anys ja estava gairebé tot a punt per al 9-N. "Ara mateix és un referèndum sense suport internacional, sense urnes, sense cens, sense pressupostos. El govern de la Generalitat no té res. Aquesta és al realitat a data del 14 de juliol i pretenen realitzar-lo l'1-O", ha etzibat Méndez de Vigo.

La roda de premsa posterior al consell de ministres ha estat monogràfica sobre Catalunya, malgrat Mariano Rajoy havia reaccionat a la crisi de Govern només feia mitja hora. Sobre la proposta de Pedro Sánchez i el PSC, la Moncloa creu que ha estat contestada amb un no per part de Puigdemont en la roda de premsa de les 11 del matí.

stats