Política 23/10/2017

Sense Montilla, amb només 4 catalans i García-Escudero de president: així serà la comissió del 155 al Senat

Estradé, Guardingo, Cleries i Albiol (PP), els únics catalans en un grup de 27

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Sí: José Montilla, Màrius Serra. No: A. Pérez Rubalcaba, Peña Canet de MAr

MadridJa està tot a punt perquè la comissió del 155 es posi en marxa demà dimarts al Senat per debatre les mesures aprovades pel consell de ministres. Serà, com qualsevol moviment a la cambra alta, una comissió totalment supervisada pel PP, on el partit té una clara majoria absoluta. Del total de 27 senadors que integraran la comissió mixta –amb representants de la de comunitats autònomes i la constitucional– 15 són populars.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Mariano Rajoy ha encomanat als seus senadors de màxima confiança la gestió del 155 perquè cap detall naufragui. Al capdavant, ni més ni menys que el mateix president del Senat, Pío García-Escudero; seguit del president del PP català, Xavier García Albiol; l'expresident del País Valencià, Alberto Fabra; el vicesecretari general del PP per assumptes territorials i ministre d'Aznar, Javier Arenas, i l'expresidenta de l'Aragó, Luisa Fernanda Rudi, entre altres.

Albiol serà, així, l'únic representant català del PP en una comissió que decideix la intervenció total de l'autonomia catalana i que ha d'elevar un dictamen al ple de divendres perquè definitivament s'aprovi el 155 a la cambra alta.

La resta de representació escollida des de Catalunya serà la d'ERC, que ha elegit el senador lleidatà Miquel Àngel Estradé per a la comissió, així com la del PDECat, amb el seu portaveu, Josep Lluís Cleries, com a representant. Des d'Units Podem hi haurà el senador d'En Comú Podem Òscar Guardingo, acompanyat de la basca Miren Gorrotxategi.

Qui sí que ha obviat qualsevol representació catalana és el grup socialista. L'expresident de la Generalitat José Montilla, únic senador del PSC, no formarà part de la comissió. La delegació socialista estarà formada per quatre membres de la direcció del grup: Ander Gil, Lusa Carcedo, Fransico Menacho i Begoña Nasarre; aixó com també l'exportaveu al Senat Óscar López i Tontxu Rodríguez.

Quina serà la posició de Montilla en el ple de divendres? L'expresident va respondre ahir amb un tuit enigmàtic. Diu que "fa temps" que sap què ha de fer.

Ferraz ha reafirmat aquest dilluns que en cap cas estem davant d'una aplicació dura de l'article 155. La secretària d'Igualtat del PSOE, Carmen Calvo, ha assegurat en una entrevista a Canal Sur que, malgrat forçar el cessament de Carles Puigdemont i de tot el Govern, és una aplicació "molt limitada", perquè el Parlament "queda intacte". "Queda intacte el Parlament, les seves llibertats i la seva administració pública", ha afegit.

Sense representació de Cs

Ciutadans, malgrat haver pactat amb PP i PSOE les mesures –tot i que sempre a remolc–, no tindrà veu en la comissió, ja que està integrat al grup mixt del Senat. En representació seva hi haurà el senador d'Unió del Poble Navarrès (UPN) Javier Yanguas, que sol votar sempre al costat dels populars. Des del PNB s'ha escollit el seu portaveu a la Cambra Alta, Jokin Bildarratz.

La comissió té previst constituir-se demà i acabar la seva feina el dijous. Tant PP com el PSOE insisteixen que Carles Puigdemont hi comparegui per presentar al·legacions. Tindrà menys de 48 hores per fer-ho.

stats