Política 07/04/2014

Montilla defensa que la sentència del TC empara consultes futures i aplicar el dret a decidir

L'expresident de la Generalitat i actual senador diu estar convençut que la consulta del 9-N no es podrà celebrar, malgrat que Artur Mas la convocarà

2 min

L'expresident de la Generalitat i actual senador del PSC, José Montilla, considera que la recent sentència del Tribunal Constitucional (TC) sobre la declaració sobiranista del Parlament obre la porta a "la possible celebració d'una consulta en el futur i l'aplicació del dret a decidir".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En declaracions a TVE, Montilla s'ha mostrat convençut que la consulta independentista anunciada per el 9 de novembre pel seu successor a la Generalitat, Artur Mas, no se celebrarà, malgrat que creu que Mas la convocarà.

Consulta prohibida, més independentisme

En tot cas, ha avisat que la mera prohibició de la consulta no solucionarà el problema de fons a Catalunya. És més, creu que l'actitud del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, de "fer de paret", limitant-se a enarborar la Constitució i la llei davant de les aspiracions sobiranistes no resoldrà res, sinó que "el problema anirà a més i seguirà creixent l'independentisme".

Així, està d'acord que "cap govern, i menys el d'Espanya, pot renunciar a defensar la legalitat i la Constitució", però creu que "en el marc de la Constitució es pot dialogar i negociar, i això és el que no s'està fent". A més, creu que Rajoy és qui ha de donar el primer pas, perquè és qui té més responsabilitat.

No és un suflé, hi ha raons de fons

Montilla ha avisat que el problema és seriós i que no pot tractar com "un suflé que ja baixarà" o pretendre que el poble català és menor d'edat i s'ha "deixat enredar" per uns quants independentistes, sinó que al contrari, creu que hi ha raons de fons per a aquest malestar.

Al seu parer, la sentència del Constitucional sobre l'Estatut de Catalunya, després d'aprovat en referèndum pels catalans, va ser un punt d'inflexió, perquè molts catalans la van percebre com "una bufetada", començant per ell mateix, que en el moment de conèixer-se la sentència va mostrar-se "indignat" en una declaració que va fer al Palau de la Generalitat.

Segons ha dit, "importants membres del PP" li han reconegut a ell que es van equivocar amb la seva estratègia, inclòs el recurs al TC. Montilla ha negat, però, que els socialistes els fessin la feina als independentistes redactant l'Estatut quan van governar. A més, ha sostingut que Mas té tot el dret de no anar personalment al Congrés a defensar la consulta, perquè és una proposició de la cambra catalana. Dit això, sí que creu que quan es creu en una cosa convé defensar-la on toca i creu que Mas ho hauria de fer "donant els mateixos arguments que fa servir reiteradament a Catalunya".

stats