Política 31/10/2016

Munté alerta Rajoy que el diàleg "no pot ser condicionat" i reitera que Puigdemont posarà el referèndum sobre la taula

Confia que la CUP "estarà al costat" del mandat democràtic i hi haurà acord pels pressupostos al novembre

Acn
3 min
La vicepresidenta del Govern, Neus Munté, durant l'entrevista a l'Ara / XAVIER BERTRAL

BarcelonaLa consellera de la Presidència, Neus Munté, ha alertat el president del govern, Mariano Rajoy, que el diàleg "no pot ser condicionat" i ha reiterat que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, li trucarà "en els propers dies" per demanar-li una reunió i parlar del referèndum. En declaracions a TV3, Munté ha rebutjat que "només es pugui parlar del que ells volen" i ha considerat que "això sí que és una imposició". En declaracions a RAC1, la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, va subratllar diumenge passat que les portes de la Moncloa estan obertes per a Puigdemont sempre que sigui per parlar "del que es pot parlar" i no de projectes que contravenen la legislació vigent.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Munté ha rebutjat que en la futura trobada només es pugui parlar del que el govern espanyol plantegi i ha assegurat que la voluntat del Govern és "abordar qüestions que són de màxima prioritat per a Catalunya", entre les quals ha situat el referèndum, però també les polítiques socials i les infraestructures. A més, ha recordat que l'executiu ja ha posat sobre la taula de Rajoy temes que "res tenen a veure amb el procés independentista" i ni han rebut resposta, tal com recentment va denunciar el mateix Puigdemont al Parlament.

Sobre el diàleg del sistema de finançament, Munté ha reiterat que aquesta és una qüestió que el Govern "no tornarà a liderar", tot i que ha assegurat que no se'n desentendrà. Per a la portaveu, es tracta d'un model "caducat" i espera que el govern que finalment confeccioni Rajoy sigui "capaç de fer una reflexió intel·ligent, de seure, dialogar i buscar punts d'acord".

Pel que fa a la investidura, ha qualificat de "mala notícia" que finalment hagi tirat endavant un govern del PP liderat per Rajoy i de "trist" que el PSOE hagi "regalat" la Moncloa als populars. "Em costa molt d'entendre", ha apuntat, alhora que ha assegurat que els socialistes "han faltat a allò a què s'havien compromès amb el seu electorat". Sobre l'exsecretari general del PSOE, Pedro Sánchez, li ha reconegut la "coherència", però ha recordat que és "el mateix que durant molt de temps ha negat el dret a decidir dels catalans".

La posició del PDECat en aquest context ha afirmat que serà fer oposició, com ha augurat que també farà ERC, les dues forces d'on ha dit que "vindrà l'autèntica oposició a Rajoy". "Això va de democràcia, i per tant, l'oposició de les forces sobiranistes serà frontal en no deixar-ne passar ni una", ha declarat.

Avancen les negociacions sobre els pressupostos

La consellera ha explicat també que les negociacions amb la CUP pels pressupostos "avancen", i ha considerat que haurien de donar com a resultat un acord aquest mateix mes de novembre per tal que el Govern pugui aprovar-los i que els comptes iniciïn el seu tràmit parlamentari. Sobre els punts més controvertits, com la reforma de l'IRPF, Munté ha assegurat que la proposta del govern "no contemplarà" l'increment d'aquest impost. Segons ella, la pressió fiscal és "excessiva en tots els trams", també entre les classes altes i mitjanes. La portaveu de l'executiu ha recordat que el compromís electoral de Junts Pel Sí és una rebaixa en les rendes més baixes "en el moment que sigui possible".

Tot i les diferències en aquest punt amb la CUP, Munté ha explicat que els 'cupaires' són conscients que cal tirar endavant els pressupostos "sense dilació". En resposta a les crítiques que els anticapitalistes van fer públiques ara fa una setmana, denunciant la lentitud en el desplegament dels acords, Munté ha garantit que aniran donant compliment als pactes a què van arribar durant el debat de política general. En aquest sentit, la cimera d'entitats i partits pel referèndum se celebrarà "tan aviat com sigui possible", tot i que, com ja va fer Puigdemont, ha recalcat que per impulsar aquesta cimera i la resta del full de ruta "els pressupostos són imprescindibles".

Per últim, la consellera de Presidència ha garantit que els comptes del 2017 incorporaran una dotació pressupostària per al referèndum, ja que forma part dels objectius de la legislatura i de les resolucions aprovades al Parlament. "És un mandat parlamentari, i els pressupostos han de preveure la manera de dur-ho a terme", ha dit. Des del Govern donen per fet que el PP portarà els pressupostos al Consell de Garanties Estatutàries –com ja ha fet els últims anys–, però ha deixat clar que el Govern "sabrà trobar fórmules alternatives per donar compliment als mandats parlamentaris" i esquivar qualsevol impugnació. "Es poden fer uns comptes que siguin fàcilment impugnables o bé fer les coses de manera més intel·ligent", ha conclòs.

stats