Política 13/01/2013

Navarro disposat a liderar el bloc del 'no' a la independència en una consulta

El líder dels socialistes diu que el Consell per a la Transició Nacional "és un frau democràtic"

Acn
3 min

BarcelonaEls socialistes donaran l'esquena al futur Consell per a la Transició Nacional. En una entrevista concedida a l'ACN, Pere Navarro ha defensat que aquest òrgan topa frontalment amb l'ideari socialista i, a més, ha considerat que no és un ens neutral ni de debat sobre el dret a decidir i el model territorial. "És un Consell que va cap a la independència, és un frau democràtic", ha sentenciat Navarro, que ha afirmat que la seva actitud seria molt diferent si el que volguessin CiU i ERC fos "fer un camí cap a una consulta legal i acordada". En considerar, però, que aquest no és el caràcter del Consell per a la Transició Nacional, Navarro prefereix desentendre-se'n i recordar que el PSC "té un altre projecte, el federal".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Malgrat això, el primer secretari del PSC ha insistit que el seu partit "no posarà bastons a les rodes" a la celebració d'una consulta. I si aquest referèndum per la sobirania arriba abans que la reforma constitucional que els socialistes demanen, Navarro es mostra disposat a liderar i posar-se al capdavant del grup de partits i entitats que farien campanya pel 'no' a la independència. "No em fa por", assegura, i afegeix que, "evidentment", el PSC se situaria al bloc contrari a la separació, en cas d'arribar el moment de la consulta. Amb tot, recorda que els socialistes podrien liderar aquest grup sempre no "renunciessin" a explicar el seu model federal.

D'altra banda, Navarro ha dit que veu perillar la unitat de les dues formacions que conformen CiU. "Ara, més que mai, estan distanciats en les seves posicions pel debat nacional", ha considerat el socialista, que ha remarcat que "CDC diu clarament que vol la independència de Catalunya, i Unió diu que no i que prefereixen una confederació o un estat federal".

Les primàries no se celebraran fins que no es convoquin eleccions

En un camp més intern del partit, Navarro ha assegurat que el procés de primàries obertes que tenia previst celebrar no s'ha aturat. El socialista ha explicat que la interrupció que va suposar la sobtada convocatòria de les eleccions del 25-N no ha impedit que les primàries segueixin sent "un instrument absolutament democràtic i amb un diàleg amb la societat de gran valor". És per això que el PSC vol tenir enllestit "en les properes setmanes o els propers mesos" el reglament de primàries per quan s'hagin de convocar aquestes eleccions internes. Ara bé, Navarro admet que el calendari amb el qual treballen "va lligat al calendari electoral", i per això descarta fer unes primàries obertes avançades al marge dels possibles comicis al Parlament.

"Si hi ha una convocatòria electoral, ho tindrem tot preparat per celebrar les primàries aleshores", ha dit. En aquest sentit, ha afirmat que la seva idea és que les primàries se celebrin "uns mesos abans" dels comicis al Parlament.

Rebuig als pressupostos

El primer secretari del PSC també ha tancat pràcticament la porta a poder donar suport als propers pressupostos de la Generalitat. Navarro creu que aquests comptes per al 2013 seran "molt durs" i que "insistiran en les polítiques de retallades del que considerem fonamental". "No estem d'acord com es prioritzen els recursos ni que es digui constantment que la culpa és de Madrid", ha manifestat el socialista.

Pel que fa a l'alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, i la seva possible relació amb el cas Mercuri, Navarro segueix posant la mà al foc per la innocència de Bustos i per la del secretari d'Organització del PSC, Daniel Fernández. De fet, i referint-se explícitament al cas del batlle del Vallès, el socialista insisteix que "els advocats ens diuen que no hi ha cap actuació irregular".

stats