CANVI DE CICLE
Política 30/03/2013

Junqueras retreu a CiU que tingui "més d'una veu" i avisa que això dificulta el procés cap al dret a decidir

El líder republicà assegura que com més pressió apliqui l'Estat a Catalunya més urgent serà la convocatòria d'una consulta

Acn
3 min
Oriol Junqueras, durant l'entrevista amb l'ACN / ACN

BarcelonaEl president d'ERC, Oriol Junqueras, retreu a CiU que no sigui clar en el seu posicionament a favor d'una consulta pel dret a decidir. En una entrevista a l'ACN, el líder republicà ha lamentat que a la federació nacionalista hi hagi "més d'una veu" que defensin posicions contradictòries, i ha exigit que tothom sigui "lleial" amb el president, Artur Mas, i amb els termes de l'acord d'estabilitat parlamentària. Aquest acord preveu la convocatòria d'una consulta no més enllà del 2014, tot i que, segons Junqueras, la data s'hauria d'avançar en funció de la pressió que l'Estat apliqui a Catalunya. Precisament aquest és un dels punts que els republicans volen incloure en la negociació dels pressupostos. Entre molts altres factors, la data de la consulta és una de les variables que ERC vol acordar amb CiU en el marc de la negociació dels pressupostos. Per Junqueras, l'explicació és simple: com abans es faci la consulta i els catalans puguin votar en favor de la independència abans s'acabarà la "pressió" de l'Estat i Catalunya podrà sortir de la crisi.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per això, ha exigit a totes aquelles veus discordants de CiU que siguin "lleials" tant amb el president de la Generalitat, "el màxim representant institucional de CiU", com amb l'acord de governabilitat que tenen signat amb Esquerra i que preveu la convocatòria d'una consulta "no més enllà del 2014". Junqueras ha assenyalat directament el president d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, com a exemple d'aquesta multitud de veus que no permeten que el missatge de la federació nacionalista sigui clar. "Tenim tot el dret a exigir que els dirigents de CiU siguin plenament lleials al president de Catalunya i als termes de l'acord d'estabilitat parlamentària", ha explicat.

"ERC parla amb una sola veu, molt clara. Agrairíem que les altres formacions fessin el mateix", ha destacat. A més, el líder republicà ha assegurat que Esquerra esta sent "absolutament lleial" amb l'acord signat amb CiU i que ho continuarà sent sempre que es respectin les dues màximes del pacte d'estabilitat: "posar el futur de Catalunya en mans dels ciutadans i poder aplicar les polítiques econòmiques i socials més justes possibles, fet que fa imprescindible tenir l'estructura d'un estat".

Per Junqueras, l'homogeneïtat de criteri i la claredat entre les formacions polítiques partidàries de la celebració de la consulta, particularment d'aquelles que tenen signat un acord per convocar-la, és un fet rellevant perquè els catalans puguin decidir el seu futur. I més si, com pensa el líder republicà, s'ha d'explicar la situació amb claredat als ciutadans perquè entenguin qui és el principal responsable de "l'escanyament" de l'economia catalana. "Com més ens asfixiï l'Estat, com més precipiti decisions injustes i arbitràries per a l'economia i la societat catalana, abans els ciutadans hauran de prendre consciència que a través dels seus vots hauran de decidir el seu futur", ha afirmat.

Pel que fa estrictament als pressupostos, Junqueras ha insistit que ERC "no avalarà uns comptes que decideix el ministre d'Hisenda i el govern espanyol i que porten a la ruïna l'economia catalana", en relació amb els 4.500 milions de retallades que, ara per ara, l'Estat "imposa" a la Generalitat. El líder republicà, que no acostuma a creure en la paraula de l'executiu estatal, ha recordat que fins ara no s'han flexibilitzat els objectius de dèficit i que el govern espanyol només ha mostrat la seva predisposició a fer-ho en cas que Europa ho faci amb els objectius de dèficit de l'Estat. En tot cas, ha evitat respondre si ERC donarà suport a uns pressupostos que, en lloc del 0,7% de dèficit, contemplin percentatges superiors.

Diàleg amb Madrid

"Dialogar amb el govern espanyol no serveix de res perquè incompleix sistemàticament els acords. Aquesta no és la vocació d'ERC", ha indicat el líder republicà, que, tot i això, ha apuntat el suport del seu partit a totes aquelles formacions que vulguin parlar i negociar amb Madrid. "Al mateix temps que animem el president de la Generalitat perquè negociï si ho creu oportú, li recordem una evidència: que no serveix de res", ha assegurat en relació amb la reunió que aquesta setmana passada va mantenir Artur Mas amb Mariano Rajoy a la Moncloa.

Junqueras també s'ha referit als socialistes catalans: "ERC anima el PSC que, com a mínim, convenci el PSOE". Segons el president d'Esquerra, si el PSC no és capaç de convèncer els seus socis espanyols que cal permetre que els catalans puguin decidir el seu futur a través d'una consulta acordada amb el govern espanyol, no poden esperar que CiU sigui capaç de fer el mateix amb el PP. Convençut que una i altra negociació fracassaran, Junqueras ha demanat a CiU, PSC i a la resta de partits que confien en el diàleg amb l'Estat que, un cop es topin amb un cop de porta com a resposta, acceptin que els catalans només podran decidir el seu futur a partir de la voluntat de les seves pròpies institucions.

stats