Política 07/09/2013

Junqueras: "No ens plantegem plebiscitàries ni el 2016 ni mai"

El líder d'ERC assegura que està disposat a entrar al Govern el 2014 si es fixa una "data propera" i una "pregunta clara" de la consulta abans de finals d'any

Ara
2 min

Barcelona"No ens plantegem plebiscitàries ni el 2016 ni mai perquè estem convençuts que el 2014 anirem a votar". Així ha respost el líder d'ERC, Oriol Junqueras, al president Artur Mas, que el dijous va aclarir que el seu pla B és convocar unes eleccions plebiscitàries si no es pot acordar la consulta sobre la independència amb el govern espanyol. En una entrevista a 'El Suplement', de Catalunya Ràdio, Junqueras ha insistit que el 2014 s'ha de fer la consulta "sí o sí" perquè forma part del seu compromís electoral i de l'acord signat amb el Govern. Fins i tot ha assegurat que si es fixa una "data propera" i una "pregunta clara" de la consulta abans de finals d'any, ERC estarà disposada a entrar al Govern l'any 2014.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Junqueras ha subratllat que, per més que el govern espanyol i 'l'establishment' facin tots els possibles per frenar la consulta, el Govern l'ha de convocar l'any que ve. De fet, ha apuntat que amb la llei catalana de consultes que en les properes setmanes podria ser aprovada pel Parlament ja n'hi hauria d'haver “prou” per poder anar a votar. “El que fa vinculant el resultat del referèndum és el seu resultat”, ha dit.

El líder d'ERC ha insistit que no es planteja cap altre escenari que no sigui el de votar el 2014, i que així l'hi va fer saber a Artur Mas el divendres durant la visita que va fer el president a Sant Vicenç dels Horts. "Confio i vull confiar en el president de Catalunya, i confio que farà de tot per complir els compromisos que té adquirits", ha etzibat. A més, Junqueras ha titllat “d'error estratègic” que s'especuli amb els possibles plans B, perquè això no fa altra cosa que "afeblir" el compromís vigent.

Junqueras no ha deslligat el compromís del Govern amb la consulta de l'aprovació dels pressupostos. Ha afirmat que els republicans estan disposats a estudiar-los per poder-los aprovar, però han alertat que aquests han de ser els pressupostos "socialment més justos de la història", en termes percentuals. I és que, segons el líder d'ERC, els comptes són claus per mantenir la cohesió social, condició imprescindible per poder decidir el futur de Catalunya. "Utilitzarem les eines d'un estat per garantir unes millors condicions de vida als nostres ciutadans", ha assegurat.

El president d'ERC també ha volgut deixar clar que no s'ha d'acceptar cap oferta del govern espanyol per millorar el finançament de Catalunya perquè, al seu parer, l'única manera de millorar és que "puguin decidir els catalans".

stats