Política 05/02/2015

El Parlament aprova "l'eliminació immediata" de les dietes dels alts càrrecs

La mesura forma part de l'acord entre CiU i ERC per a l'aprovació dels pressupostos del 2015

Acn / Ara
4 min
Els diputats de CiU, ERC i PSC, votant la moció / ACN

BarcelonaEl ple del Parlament de Catalunya ha aprovat per unanimitat instar el Govern a "eliminar amb caràcter immediat" les dietes i retribucions que els membres de l'executiu, alts càrrecs i treballadors de la Generalitat percebien per "assistència a òrgans col·legiats". La moció aprovada exigeix també la publicació del llistat de "dietes i indemnitzacions" al web de Transparència de la Generalitat, així com qui les percep i per quin motiu.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De fet, ara fa dos anys CiU i ERC van acordar revisar la situació de les dietes dels directius públics, i fins ara no s'ha avançat en aquest sentit. El 2014 els republicans van forçar, a la Comissió d'Afers Institucionals del Parlament, l'aprovació d'una resolució en què es reclamava la plena supressió d'aquest tipus de retribucions. La mesura es va aprovar malgrat el vot en contra de CiU i l'abstenció del PP, i en principi, el Govern tenia un mes a partir de la seva publicació per aplicar-la. No va prosperar.

Una proposta similar es va votar també fa unes quantes setmanes a la cambra catalana però, en aquella ocasió, CiU va ser l'única formació que s'hi va oposar, mentre que avui s'hi ha posicionat a favor. Aquesta mesura s'emmarca en la reedició del pacte entre convergents i republicans i en l'acord per als pressupostos de la Generalitat del 2015.

La moció aprovada

El text aprovat per unanimitat reclama, concretament, que el Govern de Catalunya "elimini amb caràcter immediat la meritació dels drets derivats de l'assistència a òrgans col·legiats per part d'òrgans superiors, d'alts càrrecs, eventuals i treballadors de l'Administració de la Generalitat i del seu sector públic".

La moció reclama, en un altre punt, modificar "els criteris de publicació en relació a percepcions de dietes i indemnitzacions a l'actual Portal de Transparència". L'objectiu, segons el text que havia presentat ERC, era "fer constar, a més del nom de la persona i l'òrgan que representa, la identificació del càrrec públic o privat que ocupa, i el llistat dels òrgans als quals ostenta algun càrrec de representació, l'import de les dietes que percep i les reunions celebrades a l'any". Tot i això, una esmena de CiU acceptada per ERC ha fet que la darrera part que feia referència a "l'import" hagi desaparegut, cosa que provoca que la quantitat no sigui d'obligatòria publicació al web.

La moció també ha aprovat que l'executiu de la Generalitat "creï un marc estable de coordinació amb el món local per al desenvolupament i l'aplicació de la llei de transparència en el seu àmbit competencial, cosa que facilita les formes de cooperació necessàries".

La posició dels grups parlamentaris

Des d'ERC, la diputada Gemma Calvet ha defensat la necessitat d'aprovar aquesta moció com a forma per demostrar que la "transparència ha de ser ambiciosa". Per això, ha dit, calien mesures per "marcar els reptes a l'àmbit local, l'administració i treballadors públics, i les empreses que tracten amb els ens públics". En aquest sentit, Calvet ha explicat que amb la presentació de la proposta pretenia "fer nostra, fer de tothom, la llei de transparència per enfocar diverses actuacions a fomentar en l'aplicació d'aquest articulat amb accions preparatòries" fins que entri en vigor tot el desplegament de la norma que es va aprovar.

Per part seva, el portaveu adjunt d'ICV-EUiA, Joan Mena, ha explicat que malgrat el vot favorable del seu grup a la majoria de la moció, els ecosocialistes s'han quedat decebuts amb la "rebaixa" de continguts als que creuen que ha accedit ERC a petició de CiU. "No acabem de veure l'aportació positiva de la moció. Suposo que va elaborar quan estaven enfadats CiU i ERC, i ara que sembla que recuperen la relació, eliminen els punts més compromesos pel Govern", ha sentenciat, tot afegint que des d'ICV-EUiA "no ens criem la moció". "Creiem en la ferma voluntat d'ERC al presentar-la, però la rebaixa dóna indicis que CiU no creu ni en la transparència ni en el Govern i per això han influït en aquest sentit", ha reblat.

El vicepresident segon del Parlament i diputat de CiU, Lluís Coromines, s'ha congratulat dels acords arribats amb ERC en les transaccions impulsades a la moció, i ha defensat que la negociació dels punts que ha aconseguit modificar no responia "a la voluntat d'entorpir, sinó per millorar i reblar el clau en les qüestions que es plantejaven".

Molt diferent ho han vist altres formacions com Ciutadans. La diputada Carme Pérez ha estat qui ha pujat a la tribuna per criticar que de l'acceptació de les esmenes de CiU ha fet que la moció d'ERC quedi minvada. "Queda clar que no es pot servir a la transparència i a la transparència de CiU; són coses diferents", ha sentenciat, tot afegint que "la moció tenia una entitat i després del pacte amb CiU es veu la demostració clara del que CiU i el Govern entenen sobre transparència, perquè ha volgut limitar un munt de dades".

Des del PPC, Pere Calvó ha considerat que el fet que ERC presenti una moció sobre transparència poc després d'aprovar una llei que recull la majoria dels compromisos ara recollits, demostra que els republicans "no es refien del Govern". "I és normal, perquè un Govern que fa gala de la transparència però és incapaç d'exercir-la, no és de fiar", ha conclòs.

Per acabar, el portaveu de la CUP, David Fernández, ha considerat "paradoxal" que s'hagi de presentar una moció que planteja qüestions que apareixen ja en una llei aprovada, i ha aprofitat per retreure al Govern que no apliqui els nivells de transparència que creu necessari "en un context de falta de credibilitat i desconfiança".

stats