FINANCES DE LA GENERALITAT
Política 10/05/2012

El PP es vanta d'haver adaptat la llei d'estabilitat catalana a l'estatal i de collar el Govern amb el dèficit

CiU i els populars aproven la norma que la resta de forces critiquen pel "dogmatisme insensat pel dèficit zero" i per subordinar-se a la llei espanyola

Roger Tugas
2 min
Alícia Sánchez-Camacho i Enric Millo, al Parlament / PERE TORDERA

BarcelonaEl Parlament ha aprovat aquest dijous al matí la primera llei nova del Govern d'Artur Mas amb els vots de CiU i PP, la llei d'estabilitat pressupostària. En el debat d'esmenes, el diputat popular José Antonio Coto ha celebrat que el seu grup ha pogut modificar 5 dels 12 articles de la llei per tal de garantir que la norma definitiva "s'empara perfectament en la reforma de la Constitució impulsada pel PSOE amb el suport del PP i la llei orgànica d'estabilitat pressupostària espanyola, votada per CiU". Coto, de fet, l'ha definit la com una "llei d'àmbit català que pretén facilitar els objectius d'estabilitat de la llei estatal" i un "missatge a CiU conforme que no pot incomplir els objectius de dèficit". El text aprovat amb les esmenes del PP fixa un límit de dèficit per a Catalunya del 0,14% per al 2018 i del 0% per al 2020 –com ja obligava la normativa estatal–. El diputat popular també ha volgut reivindicar el "suport financer clar, compromès i indefinit en el temps del govern espanyol amb Catalunya".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per contra, la portaveu econòmica del PSC, Rocío Martínez-Sampere, ha denunciat que la llei "implica un dogmatisme insensat pel dèficit 0 i fervor per les retallades", i que "la llei de Madrid condiciona totalment la catalana". El diputat d'ICV-EUiA Joan Boada ha lamentat que la norma "no servirà per donar confiança als mercats perquè són insaciables" i ha alertat CiU i PP que "la dreta fonamentalista està caient a tot Europa". El diputat d'ERC Sergi de los Ríos, per la seva banda, ha trobat a faltar un "acte de sobirania" amb una autèntica llei pròpia, atès que "Espanya ens tracta com una colònia", i un intent de garantir "el principi d'estabilitat pressupostària no seguint el dogmatisme neoliberal". "Dos dies ha durat l'ofensiva de la Generalitat per l'autogovern de Catalunya", ha ironitzat el líder de SI, Uriel Bertran, el qual ha defensat que, abans de restar-hi el dèficit fiscal, "avui hi ha a Catalunya un superàvit del 6%".

Per la seva banda, la diputada de CiU Maria Senserrich ha subratllat que la llei envia un missatge que el Govern "està compromès a complir amb l'estabilitat pressupostària", però ha cridat a què ara, per fer-ho possible, "cal treballar pel pacte fiscal.

stats