Política 03/09/2016

El PP fa pinya entorn de la candidatura de Rajoy i qüestiona el lideratge de Sánchez

Els populars, indignats amb Rivera per haver proposat un candidat alternatiu. El president espanyol ha reunit la seva executiva abans de marxar al G-20 a la Xina

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
Mariano Rajoy amb el vicesecretari d'organització del PP, Fernando Martínez-Maíllo, durant l'executiva del partit d'aquest dissabte. EFE

MadridIndignació al PP per la proposta d'Albert Rivera de buscar un candidat alternatiu entre els populars a Mariano Rajoy. Els líders del partit fan pinya i defensen el lideratge del president espanyol en funcions al capdavant de la formació, però en canvi qüestionen el lideratge del secretari general del PSOE, Pedro Sánchez. Rajoy ha reunit aquest dissabte la seva executiva abans de marxar al G-20 a la Xina, on s'estarà fins dilluns al vespre, per abordar l'escenari que s'obre després de la investidura fallida.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tots els membres de la direcció han mostrat un "rotund suport al líder del PP ara i davant la possibilitat d'unes terceres eleccions", ha aclarit la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, en roda de premsa després de la reunió de l'executiva. Rajoy ha defensat la necessitat de preservar la vigència del pacte amb Ciutadans, tot i que fonts populars admeten que les negociacions entre ell i Rivera passen per un mal moment. Els dos líders han conversat en les últimes hores sobre el pacte. L'executiva de C's es reuneix dilluns per decidir si l'estripen.

Rajoy: "Tenim dret a governar i ho seguirem intentant"

Rajoy no tira la tovallola, però fonts del partit admeten que fins després de les eleccions basques i gallegues del 25-S no canviarà res. Creuen que la proposta de Sánchez d'intentar-ho amb els "partits del canvi" és paper mullat. "Tenim dret a governar i ho seguirem intentant", ha dit el líder popular al seus en el discurs inicial de l'executiva. Ha admès que no serà "fàcil" i que tampoc serà "fàcil" governar en un futur. Ha assegurat que els responsables d'unes terceres eleccions en cap cas serien ells i que "intentarà preservar i mantenir en un futur" el pacte amb el partit taronja.

Suport dels líders territorials

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes, ha assenyalat que "si algú hauria de plantejar-se canviar el candidat és el PSOE". "Parlar de candidat és un pur pretext, perquè el PSOE ha dit que no donarà suport al PP sota cap pretext", ha afegit. Cifuentes ha argumentat que són els socialistes els que "cada cop han anat perdent vots" i que amb Sánchez com a secretari general han arribat a un "rècord històric de descens màxim". Finalment, ha assegurat que "tots donen suport" a Rajoy i que el PP "no es planteja" canviar de candidat". Sobre Rivera, ha criticat el to "dur" del líder de C's amb Rajoy durant la segona votació del debat d'investidura.

"Si volien que perdéssim una investidura, ja l'hem perduda"

Igual de contundent s'ha mostrat la líder del PP català, Alícia Sánchez-Camacho. En declaracions als mitjans abans d'entrar a la seu del PP al carrer, Sánchez ha dit que "el lideratge de Rajoy està més reforçat que mai" perquè aquesta setmana ha rebut "molts més suports" que altres presidents. "Té un lideratge molt reforçat internament i externament", ha sentenciat. Sobre la possibilitat que Rajoy es torni a presentar a la investidura, ha dit que està "disposat a fer tot el que faci falta perquè Espanya tingui govern" i que per això demanen al PSOE que "no bloquegi Espanya". "Si volien que perdéssim una investidura, ja l'hem perduda", ha conclòs Sánchez-Camacho, que ha reclamat al PSOE que mogui fitxa.

El president de la Junta de Castella i Lleó, Juan Vicente Herrero, ha assegurat que el "problema és el "personalisme" de Sánchez.

stats