Política 02/09/2016

El PP "no obstaculitzarà" una reforma electoral per evitar votar el dia de Nadal

El PSOE, Podem i C's avalen modificar la llei electoral per avançar les eleccions una setmana, el 18-D

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Mariano Rajoy i Pedro Sánchez durant el torn de rèplica del debat d'investidura dimecres passat. EFE

MadridL'olor de terceres eleccions és cada cop més forta a Madrid. El PSOE les va posar sobre la taula ja fa dues setmanes quan va plantejar una reforma de la llei electoral per evitar que caiguin el 25 de desembre. L'estratègia seria retallar a la meitat la campanya i que se celebressin el diumenge 18 de desembre. Tant Units Podem com Ciutadans ho van veure llavors amb bons ulls. Però per fer-ho caldria també el suport dels populars en la proposició de llei que tenen previst presentar els socialistes al Congrés si ens aboquem a unes terceres eleccions.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ara, vista la investidura previsiblement fallida de Mariano Rajoy aquest vespre, el PP ja no ho descarta. La vicepresidenta del govern espanyol en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, ha assegurat que "no obstaculitzaran cap qüestió que pugui ser beneficiosa per als espanyols". És a dir, que no rebutjarien la proposta dels socialistes. Durant la roda de premsa posterior al consell de ministres, però, ha tornat a alertar del risc de fer votar "inútilment" els espanyols per tercer cop i ha fet una "última crida a la responsabilitat" de Pedro Sánchez.

El portaveu dels populars al Congrés, Rafael Hernando, s'ha expressat en la mateixa línia. En una entrevista a Catalunya Ràdio ha dit que estan disposats a prendre "mesures" per evitar que les eleccions siguin el dia de Nadal, malgrat Rajoy haver provocat, justament, que caiguessin en aquesta data.

"No tornarem a les urnes senzillament perquè crec que aquesta situació es desbloquejarà. I, si no, prendrem mesures perquè, evidentment, no ens sembla que el dia de Nadal sigui una data raonable", ha assenyalat Hernando.

'No' a un pacte amb "nacionalistes"

La portaveu del govern espanyol en funcions ha barrat la porta a la possibilitat d'una entesa amb els cinc diputats del PNB per investir Rajoy després del 25-S. "En altres moments amb formacions de tall nacionalista podria haver-hi acords, però no ara que està en joc la sobirania nacional", ha dit.

Sáenz de Santamaría: "No tenir govern té un cost"

Sáenz de Santamaría ha tornat a alertar del risc que pot suposar per als pensionistes i els funcionaris que es prorroguin els pressupostos si no es pot formar govern. "No tenir govern té un cost", ha dit. La Moncloa s'aferra que un govern en funcions no pot presentar projectes de llei al Congrés, com el dels pressupostos. Però obvia la lletra petita la de norma que, l'anul·la en casos "d'urgència degudament acreditats" o per "raons d'interès general" que es puguin acreditar i justificar".

Preguntada sobre si es podria acabar presentant un decret al Congrés per actualitzar la nòmina als pensionistes i funcionaris, la portaveu del govern espanyol en funcions ha hagut d'acabar admetent que sí que tenen marge per legislar en funcions. El PP busca pressionar el PSOE abans de la pròrroga pressupostària i ha alertat que, sense comptes, segur que "algú en sortirà perjudicat".

stats