Política 30/11/2016

El PP s'ofereix a aprovar els pressupostos si el Govern dedica 3.400 milions a polítiques socials

El Parlament tomba la proposta de llei dels populars per reduir tots els trams catalans de l'IRPF (menys a les rendes més altes)

Albert Solé
2 min
Santi Rodríguez, diputat del PP

BarcelonaEl Partit Popular s'ofereix al Govern per aprovar els pressupostos del 2017. Per boca del diputat Santi Rodríguez, ha dit que "si dediquen els 3.400 milions que té de més a polítiques socials, no els 1.200 que fan, sinó els 3.400 sencers, li aprovarem els pressupostos", sense fer cap referència a la retirada de la partida per al referèndum. "Si vostès aproven la proposta de rebaixa dels trams de l'IRPF, i vostès fan això, aprovarem els pressupostos, i serem un soci més lleial que el que s'han buscat".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El diputat popular responia així al repte que li havia llançat abans el diputat de JxSí Roger Torrent, que li deia que si el PP volia realment ajudar les famílies catalanes que ho estan passant malament aprovés els pressupostos que dimarts va presentar el Govern al Parlament.

Aquest debat sobre els pressupostos ha arribat durant les rèpliques del debat a la totalitat de la proposició de llei de reducció de l'impost sobre la renda de les persones físiques a Catalunya presentada pels populars.

La proposició no ha superat la votació de les esmenes a la totalitat que havien presentat CSQP i JxSí: 96 a favor de les esmenes, 10 en contra i 24 abstencions.

Per què proposava abaixar l'IRPF el PP? "Alguns salaris actuals són baixos, i això és culpa dels alts índexs d’atur. Es pot solucionar creant més ocupació, però a curt termini és més ràpid apujar salaris abaixant els impostos. S’incrementa el consum, i per tant millora l’economia, i es crearan més llocs de treball". I afegeix: "Abaixar impostos permet als ciutadans ser més lliures per decidir en què gastar-se els diners, i no ho decideixen així ni el senyor Junqueras ni el senyor Montoro".

Tots els partits d'esquerres i JxSí han titllat aquesta proposta de cínica. "La proposta és filla d’una gran fal·làcia, que es paguen molts impostos, i d’una idea ultraliberal que converteix els drets en mercaderia", ha dit Joan Coscubiela (CSQP).

"No es només una qüestió econòmica i fiscal, és una qüestió de model, per no reforçar l’estat del benestar promou un sistema de bonificacions. Vostès confonen llibertat amb liberalisme, on tot és privat i cadascú s’ha d’espavilar. Aquest no és el nostre model", ha replicat Roger Torrent (JxSí).

Des de la CUP, Benet Salellas ha dit: "L’esquema que defensa és contrari al que defensem nosaltres, i que no hi hem renunciat i hi continuarem insistint", en referència al fet que han votat a favor de tramitar els pressupostos del Govern que no inclouen cap reforma fiscal, però que no han dit si hi votaran a favor. I ha reblat: "Blindar el 4% de més de 60.000 euros és injust, ho digui el PP o Marta Pascal".

En aquesta línia, la diputada del PSC Alícia Romero ha comentat: "Entenc que JxSí presenti esmena a la totalitat perquè no volen parlar de política fiscal, ja que en el fons crec que estan força d’acord amb les tesis del PP. Fins ara sempre que ha vingut alguna proposta de reforma de política fiscal al Parlament sempre han votat al costat del PP".

stats