Política 23/01/2016

El PSC celebra que Podem hagi "abandonat" les línies vermelles per pactar

El líder dels socialistes catalans, Miquel Iceta, demana a Rajoy que "no s'amagui a la Moncloa esperant un miracle"

Sara González
3 min
El líder del PSC, Miquel Iceta, durant la seva intervenció aquest dissabte al Consell Nacional del partit / CRISTINA CALDERER

BarcelonaEl PSC n'està convençut: Pedro Sánchez presentarà candidatura per erigir-se en president d'Espanya. Així ho ha dit el líder dels socialistes catalans, Miquel Iceta, durant la seva intervenció al consell nacional del seu partit. Després d'un divendres en què l'escenari polític espanyol es va veure sorprès per l'oferta de Podem al PSOE i la negativa de Mariano Rajoy a presentar, per ara, candidatura a la investidura, el PSC comença a veure la primera escletxa perquè els socialistes puguin tornar a governar. "Mentre Rajoy defugia la seva responsabilitat, Pablo Iglesias reclamava càrrecs de govern. No ho va fer en el moment ni amb les formes més adequades, però almenys ha abandonat les línies vermelles", ha assegurat Iceta. Que Podem hagi aparcat el referèndum català a l'hora de negociar és, per als socialistes, una oportunitat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Això sí, Iceta ha defensat que, abans d'entrar a parlar d'un repartiment de càrrecs, cal que els partits que aposten pel "canvi" i la "reforma" de l'estat espanyol explorin un acord basat en les polítiques públiques. "Cal dotar de contingut l'acció de reforma", ha advertit. Ha recordat, en aquest sentit, els vuit eixos en els quals, segons els socialistes, s'ha de basar l'acord: una recuperació "justa"; un pacte per a l'educació, la ciència i la cultura; un acord contra la violència masclista; la regeneració institucional i política; la reconstrucció de l'estat del benestar i la lluita contra la desigualtat i la pobresa; tornar al Pacte de Toledo per garantir les pensions; convocar un gran pacte per Europa; i obrir una ponència al Congrés per a la reforma de la Constitució. "No us vam fallar l'any 1982, no vam fallar el 2004, ni fallarem el 2016", ha promès Iceta.

I és que el líder del PSC sí que considera que qui ha fallat als ciutadans és Mariano Rajoy, que està, segons ell, "amagat a la Moncloa esperant un miracle". Iceta considera que la decisió de no acceptar l'encàrrec d'intentar formar govern és un "gest irresponsable" de Rajoy per intentar guanyar temps i l'ha instat a fer "un pas endavant o bé a retirar-se". "S'ha quedat sol", ha sentenciat. En aquest sentit, ha reiterat que els socialistes no donaran suport ni a Rajoy ni a cap govern del PP ni amb el seu vot ni amb l'abstenció i que, un cop es constati que el president en funcions no té suports, correspondrà al PSOE "construir una majoria alternativa".

Un "9-N bis"

Sobre l'escenari polític català, Iceta s'ha mantingut en la línia que ha defensat en els darrers mesos. Ha subratllat que no es pot "imposar un procés unilateral i il·legal" i que el full de ruta que Carles Puigdemont s'ha compromès a impulsar és "inviable" i no respon a la voluntat majoritària dels catalans. És per això que ha anunciat que el PSC "s'abstindrà de participar en qualsevol iniciativa que de forma clara o encoberta pretengui donar continuïtat a l'anomenat 'procés'", una consigna que s'ha seguit a l'hora de declinar participar en la comissió d'estudi sobre el procés constituent que ha estat recorreguda pel govern espanyol.

I és que, segons Iceta, el projecte independentista de 18 mesos no és més que un "9-N bis" que pretén anar "del simulacre de la consulta al simulacre de la Constitució catalana". En aquest temps, ha assegurat, no només combatran el que considera un "engany als catalans" sinó que des del seu paper en l'oposició seran "vigilants" del pla de xoc anunciat pel Govern, que consideren que s'ha de veure reflectit en uns pressupostos que la CUP, ara per ara, no garanteix donar-hi suport.

stats