Política 26/05/2014

El PSC, tocat després d'una patacada històrica que el deixa amb un sol eurodiputat

Navarro demana a Mas que reflexioni en entendre que ha perdut "de manera contundent" les seves "segones eleccions plebiscitàries"

Maria Ortega
3 min
El líder socialista, Pere Navarro, valorant els resultats electorals / PERE VIRGILI

BarcelonaPatacada història del PSC. Els socialistes catalans no només han vist com el seu percentatge de vot s'ha enfonsat fins al 14,2% -21 punts menys que en els darrers comicis europeus- i han quedat com a tercera força, sinó que han hagut d'entomar que la seva número dos, Esther Niubó, que anava en el lloc número quinze de la llista del PSOE, es quedi sense escó. Els resultats els han situat com a tercera força: a set punts de CiU i a quasi deu d'ERC. De fet, els socialistes catalans han vist reduït a menys de la meitat el seu percentatge de vot en relació als comicis europeus del 2009. Els socialistes, que només l'any 1994 havien deixat de ser la força més votada a Catalunya en aquests comicis, han viscut aquest diumenge la seva pitjor sacsejada europea.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El primer secretari del partit, Pere Navarro, que ha comparegut tard, quan faltaven pocs minuts per a la mitjanit, ha demanat al president Mas que reflexioni perquè, entén, avui ha perdut "de manera contundent" les seves "segones eleccions plebiscitàries". També ha demanat al president espanyol, Mariano Rajoy, que no entengui que aquests resultats avalen "les seves polítiques de dretes". Finalment, Navarro ha admès que els resultats obtinguts pels seu partit no són bons, tot i remarcar que els situen en un escenari molt similar al de les darreres eleccions al Parlament. El líder socialista també ha fet una valoració de la situació europea per lamentar la victòria de la dreta i l'entrada amb força de partits "populistes, euroescèptics i xenòfobs".

Després de Navarro, ha agafat la paraula el número u de la llista del PSC a les europees, Javi López, al costat d'una visiblement afectada Esther Niubó. López, que ha reconegut que el partit no ha obtingut uns bons resultats ni a Catalunya ni a Espanya, ha assegurat que caldrà una reflexió, sobretot, enfocada a veure com el socialisme europeu és capaç de canalitzar tot l'enuig i la voluntat de transformació de la ciutadania. "Se'ns gira molta feina", ha conclòs abans d'agrair la feina de Niubó.

El silenci de les hores prèvies

Durant tota la tarda i vespre, les cares llargues dels dirigents socialistes i, sobretot el silenci i la buidor de la sala Ernest Lluch a la seu del carrer Nicaragua, feien preveure una davallada electoral. La contundència del resultat, però, ha agafat per sorpresa el mateix partit, que confiava a garantir els seus dos eurodiputats. I vivia els moments previs als primers sondejos amb certa tranquil·litat. A mesura que avançava la nit, començava a intuir-se que els resultats serien pitjors dels esperats.

Passaven pocs minuts de dos quarts de deu de la nit quan els primers dirigents del PSC han sortit a valorar el transcurs de les votacions d'aquest diumenge encara sense la concreció dels resultats. A la sala Ernest Lluch, a la seu socialista del carrer Nicaragua, fins al moment, només hi havia periodistes. I silenci. Els resultats dels primers sondejos s'han notat en les cares llargues dels socialistes durant aquesta primera intervenció. La número dos de partit en aquests comicis, Esther Niubó, ha estat l'encarregada de fer una breu valoració de la jornada. Niubó ha celebrat la pujada de la participació a Catalunya tot i remarcar que encara hi ha "massa ciutadans que s'han abstingut". .

La candidata ha apuntat la "tranquil·litat" amb què s'han produït les votacions i ha recordat que, el 2009, la participació a Catalunya va quedar cinc punts per sota de la mitjana espanyola, mentre que enguany ha estat "lleugerament" superior a l'estatal. Niubó ha agraït la feina de totes les persones implicades en la jornada electoral i el suport dels seus electors.

Jordi Hereu i Miquel Iceta, entre d'altes, han seguit en directe la intervenció de Niubó. El candidat Javi López, per la seva banda, havia arribat a la seu socialista, tranquil, cap a les vuit del vespre. Conscient de la situació del partit i orgullós de la feina feta, no semblava alterat per la probable caiguda electoral dels socialistes, que moments després s'acabaria confirmant i exagerant.

Entre els més puntuals a arribar a la seu socialista, a banda del candidat, hi havia Pere Navarro i José Montilla.

stats